Littera MeiBook House за символите на Feng Shui


Littera MeiBook House  предлага една кратка статия, посветена на символиката в източните изкуства и култура, азиатското значение на образите и фигурите, и наблягането над символите-талисмани, подходящи не само като предмети за дома, за работното място, за джоба, но и под формата на боди украшения-обици, колиета, гривни, татуирани или просто изрисувани с растителни бои.
Статията е посветена и на едни от най-важните и често срещани елементи в азиатските изкуства и култура, които се уважават като вливащи спокойствие и хармония.
Първо, краткото изложение на Фън-шуй в основата: Фън Шуй e древно китайско изкуство за откриване на баланс и хармония в обкръжаващото пространство. В превод Feng Shui означава ''вятър и вода''. Два срещуположни и взаимно допълващи се елемента. На същия принцип е и значението на Ин и Ян. В китайската философия и метафизика e концепция, която описва как двете привидно противоположни сили, енергии и принципи (които са част от тайдзи, на бълг. Великия предел. Великия предел е вечно разменящи се и преливащи се противоположности ИН и ЯН) се допълват взаимно и преливат една в друга. Този принцип е известен и като дуализъм или хармония на противоположните. Китайските философи считат този символ за основен ключ към отварянето на тайните на Вселената; медиците го определят като ''схема на човешкия организъм''; трениращите Цигун – ''схема за създаване на вътрешното хапче''; художниците виждат в него всички скрити тайни на живописта. На пръв поглед знакът е много прост, но всъщност в него е заложен огромен смисъл. Само няколко линии и фигури, само два цвята, но в тях са отразени всички закони на света. Това е много обемен и сложен символ, това е ключът към познанието на още много неразкрити закони на живота.
Ин и Ян са пряко свързани с Драконът. Той е традиционен пазител на съкровища, символ на мъдрост и дълголетие във всяка източна култура и философия. Използва се като талисман срещу врагове. Драконът е символ на могъщество, мъдрост, величие, безсмъртие, доброта. Изображението му пази от зли духове и недоброжелатели.
Фениксът – драконовата протовоположност. Китайската митология гласи, че птицата живее далеч от хората, високо в планините Кунлун, където свива гнездо върху масивните дървета wu t'ung. Китайските легенди разказват, че първоначално това са били две птици - мъжка и женска. Женската е носела името Huang и е символизирала лунния цикъл, а мъжката - Feng: лятото и слънцето. Едно от древните имена на Феникса е именно FengHuang. В последствие боговете завинаги свързват мъжкия и женския Феникси, като ги превръщат в една единствена птица, която става символ на Ин и Ян. Славяните и по-точно руснаците наричат Феникс, Жар-птица. Описват я като вълшебна птица с многоцветни, сияещи като огън пера. Жар-птица обитава короната на Свещеното дърво и е вестител на божествената воля, тъй като има способността да прелита между света на боговете Прав и света на хората Яв. Огнената птица охранява и плода на живота — златната ябълка, която расте по клоните на Дървото. Когато Жар-птицата умре, тя се превръща в пепел, след което се възражда от нея.
Хищните животни като вълк, лъв, пума, тигър, могат да внесат допълнителна сигурност, увереност и сила.
Лъвът в митологията на много народи в Африка и Азия той е символ на висшата божествена сила, знак за мощ, власт и величие. Приема се, че лъвът олицетворява и ума, великодушието, доблестта, справедливостта, гордостта, победата, бдителността и храбростта. Лъвицата пък е символ на майчинството и въплъщение на сладострастието.
В будизма лъвът показва храбростта, благородството и постоянството. Смята се, че той ще донесе на своя притежател много щастие и късмет. В Китай той е едно от четирите животни, олицетворяващи идеите на властта.
Често фигурира в гербовете на различните народи. Изобразен върху тялото, царят на животните символизира твърдост, спокойствие и благоразумие.
Леопардът или пантерата и техните реални образи или йероглифни асоциации са символа на богинята на плодородието. Татуировка с това животно помага на човека да бъде силен, бърз и повишава неговите рефлекси.
Вълкът е предводителя на бойната дружина или на родоначалника на племето. Той е и знакът на богът на войната. В митологията на много народи в Европа и Северна Америка образът на вълка е символ именно на войната. При индианците вълкът олицетворява света на мъртвите, а за римляните и египтяните той е символ на доблест. Татуировка с изображението на вълк е препоръчителна за хора, свързани с ръководни длъжности.
Орелът. Той е символ на устремения дух. Дущевно извисяване.. В египетските йероглифи фигурата на орела означава начало, ден, живот. Символизира въздуха и огъня на Изтик. Олицетворява така също безсмъртието и е въплъщение на божествената любов, проявена на земята. Орелът в света на птиците и играе същата роля, каквато лъвът на земята - той е "господарят на небесата". Татуиран, той гарантира дълголетие.
Сова е противоположността на орела символизира тъмнината и смъртта.
Тигър – Татуировка с глава на тигър символизира жестокост и ярост. Хората, които имат такава рисунка, обичат битките. Обикновено тя се изобразява на гърдите или пък на плещите.
Делфин. Той символизира свобода, благородство, любов и удоволствие. Обикновено предупреждават моряците за предстояща опасност. Затова и татус с делфин пази от злини.
В християнската символика делфинът е свързан с образа на Иисус Христос като творец и спасител на човешкия свят.
Риби. Те са олицетворение на плодовитост, изобилие, сексуално сила, мъдрост, а така също и на равнодушие. В Индия и Китай те са символ на раждането. Татуирани риби са знак за вяра и чистота.
Мечът е символ на противопоставянето живот - смърт. Мечът олицетворява изначалната висша справедливост. По своето значение изключително много се приближава до това на кръста. Късото острие е знак за силна интуиция, а дългото - за духовната мощ на своя притежател. Мечът е символ и на Бога на мълниите. В някои митове той е мост между два свята, а в други - защитава девствениците от мъжки посегателства. Татуираният меч може да дари своя притежател с неуязвимост.

На края и на кратко ще представим и някои от символите, които не влизат често в избора на татус, но са перфектните избори за талисмани:

Маймуна и Слон: мъдрост
Мечка: символ на късмета и на знанието
Сокол: воинственост
Шаран: смелост, издръжливост
Паяк: символ на безкрайността на времето и на съзидателната сила
Пеперуда: символ на душата и на безсмъртието
Прилеп: дълголетие, щастие и тайнственост
Бик: символ на плодовитостта
Пчела: работа и ум
Делфин: символ на добрите дела и на спасението
Змия: познание и мъдрост,понякога е символ на злото
Еднорог: непорочност
Кон: символ на слънцето
Сирена/русалка: прелъстяване
Куче: символ на верността
Саламандър: символ на огъня
Костенурка: дълголетие
Скорпион: плодовитоста и на изцелителната сила


Посвещението към някого:~ Ванка, обещах ти и се надявам да си изпълних обещанието. Това е и статия, която предадох по една от учебните ми дисциплини, затова и чак сега я предоставям на теб.Поздрави :3

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /