Магичното прключение на Пелота - най-голямата малка фея от приказната гора! (“Феята Пелота и омагьосаните хора“ от Вера Недялкова-Верита)

   Имам чувството, че не съм писала за книги от цяла вечност, а и май е горе-долу така, затова пък сега реших вместо да говоря на дълго и на широко с някого за книга, която ми е харесала, да си раздвижа пръстите и да ви вкарам в приключението на една малка фея, която не е толкова малка, всъщност е най-голямата фея, която може да съществува и името ѝ е Пелота

Вера Неделчева-Верита е авторката на тази книжка за деца, да, да - Книжка за деца! 

Ще пиша за приказка, за детска книжка! Която тепърва ще излезе на българския пазар под логото на издателство LitDeSign - ново и нашумяващо издателство (зад което се крият доста интересни творчески въображения, разглеждайки архива с автори). Всъщност ще си призная, че не толкова историята, колкото илюстрациите към книжката събудиха тръпката - толкова наситени, ярки, ясни и красиви (и защото си имам едно професионално графично-дизайнерско око зад рамо, което каза - “Я, какви яки илюстрации!“, та още повече се нарадвах и си ги скрийншотнах от файла на телефона! - издателят да не ми се сърди, но настина се влюбих в картинките към книгата... и под секрет - рисувани са от сестрата на авторката.)

“Феята Пелота и омагьосаните хора“ (2021) е приказка за сблъсъкът на едно мъничко момиченце с грубостта на другите деца, нейни съученици, а както всички знаем - децата могат несъзнателно да са много жестоки помежду си, да бъдат потайни и родителите в даден момент да останат незапознати с изпитваните трудности от собствените им дечица. Но точно такава грубост и липса на внимание кара малката фея Пелота да избяга от къщи и да помоли един вълшебен крилат кон да я заведе далече-далече в света на хората, където мечтае да открие приятели.

Открива! Разбира се! Само че преди всичко това трябва да премине през няколко изпитания, да се оплете в приключение, засягащо много зъл магьосник, който държи целия град под безчувствената си, сиво-черна магия, да се сблъска с емоции и затруднения, на чиито фон изглежда нейните собствени не са нищо.

В компанията на един котарак, Мърчо, Пелота взема нещата в собствените си пухкави ръчички и се заема с нелеката задача да спаси света на хората, като им върне...емоциите, които пък от друга страна са мънички същества със собствен характер и разум, които обаче са уловени от магьосникът и затворени, така че в целия град възрастните са се вглъбили само в себе си и собствените им интереси, забравили са децата си и са ги изоставили в друг свят - светът на таблетите, където игрите властват и превръщат живота на децата в изкуствено щастлив...(познато, а? Аха!)                                            

Феята и котаракът се сблъскват с един огромен вълк, който има свои планове, освен това да пази кулата на магьосника, сблъскват се с един мишок, който претендира, че ще стане магьосник също, сблъскват се и стават потърпевши на магии от една книга, но въпреки всичко, което притеснява Пелота, което я плаши безумно много, тя не се отказва, защото иска да спаси децата и техните родители и да освободи града от надвисналата злокобност...

За съжаление сама не може да се справи, защото въпреки, че визуално е доста голяма фея или както сама се изразява - е най-голямата, то тя всъщност е още детенце за собствения си вид и когато крилатият кон се появява отново, за да я върне обратно в нейния свят, то носи на гърба си точно това, от което мъничката меднокоса Пелота се нуждае - нейното най-скъпо, най-съкровено, което ѝ е липсвало най-много в този непознат ѝ сив свят.  Възможно най-голямата подкрепа! И така приключението и развалянето на магията може да се възобнови, защото въпреки страховете си, Пелота всъщност е смела малка фея, зад чиито гръб стоят котарак, вълк, още безброй други феи и тогава магията се случва!

Приказката за феята Пелота е една история за несгодите в едно детско сърчице и за необходимостта от приятели и семейство, за различните облици на характерите, за цветовете на емоциите, за безразличието и загрижеността, за прошката и подкрепата, за задружността и работата в екип и как несъвършенствата всъщност са върховни съвършенства!

От професионална гледна точка бих казала, че сюжета на книгата е подходящ изключително много за деца между осем и десет-годишна възраст - точният момент, в който могат да осъзнаят своите грешки в отношенията си към съучениците си, в същото време и са достатъчно открити, за да покажат на родителите си техните грешки, и са смели в търсенето на нови приятели.


Четете на децата си, обяснявайте им, парафразирайте някои думи и ситуации, така че дори и по-малките да разберат, а по-големите да се върнат към игрите навън, вместо с тези на джаджите в ръцете си!



От сайта на издателство LitDeSign книжката може да бъде предварително поръчана, така че успешно да бъде в ръцете на децата още преди началото на първия учебен ден.

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Приказка за трите кедрови дръвчета

Акашовите записи - форум мнения