Пролетен базар на книгата 2018 - нови книги, нови издателства и нова визия - навън! (Няколко скромни препоръки)



Успях да си открадна малко време, много малко време, но се надявам да е достатъчно, за да предоставя на вниманието на читателите си книгите, на които определено трябва да се обърне внимание...все пак остават два дни, смятам най-силните два дни и се надявам да съб полезна с някое и друго заглавие :)



Orange Books при  ICU - publishing, translation, scouting - Шатра Б - Б22

 Започваме с един читателски дневник от издателство Orange Books - много красиво книжно тяло, прекрасна изработка, с много разнообразни графи за попълване вътре, стига за около стотина книги, но е неизменна част за всеки един читател, който обича да си води дневници за книгите, вместо да ползва електронните платформи като Goodreads например...




"Крайно нелогично поведение" е книга за отношенията между хората, за тийнейджърите, за ограниченията и възможностите, за амбициите, прятелството и собствените светове у всяко едно съзнание и душа...В първия момент, когато прочетох антонацията на книгата си мислех, че е супер смахната, но всъщност я поставям в категорията на емоционалните...



Още една емоция в литературата е "Отвъдземя" - книга, проследяваща борбата на главната героиня в свят, в който тя е различната, но това не е съвсем най-важното - тя трябва да открие някого, някой ценен и важен за нея, но редом с това и да достигне до собствения си цвят, различен от белия...на фона на пъстротата и дъгата.

 "Косачи" ми е фаворит. Обичам такъв тип книги - едновременно се съпоставят две различни страни, които никога не са желали да са в ситуацията, в която се намират, но и редом с това се преоткриват доста философии, които могат да накарат читателя да се позамисли за това и онова в живота и на света (например, защо Танос и ръкавицата с шестте камъка не е истинска?) ;)



Някои знаят, че съм вманиачена в издания на "Малкият принц", а това издание е едно от любимите ми. Реално съм чела книгата много пъти, но купувам различни издания и ги колекционирам като марки и това е една от най-ценните ми в колекцията - с твърди корици и позлатени ръбове на страниците, а освен това е в подкрепа на Уницефт - фондацията на която силно симпатизирам.
Руски приказки и митологии, студени зимни магии, духове и вярата в тях. Още една любима книга, която мисля препоръчвах и на предходния панаир, но тогава съветвах да се потърси в книжанриците, само че този път издатеството са на панаира! Истинско щастие! А книгата е едно съкровище за всеки дом и ме накара да се замисля за традициите и вярата в природните стихии (духовете), които сме загърбили, защото сме се откъснали от старите си традиции и от суеверията, благодарение на които някога земята и народите са процъфтявали...



Взимали ли сте книги от библиотеката? А случвало ли ви се е в някоя книга да попаднете на бележка, носеща послание за някого...или пък в самата книга да има нещо написано? Това е също една любима книжка, разказваща за книжарница, в която се крият много писма и послания, адресирани до непознати читатели...но таящи много емоции в себе си.



Имало едно време... - така започва всяка стандартна, класическа приказка, нали? Е, тази е много специална, много красива, много, много, много от всичко, за което можете да се досетите!





Софтпрес - Шатра 9
"Афиши в огледалото" е друго едно четиво, което трябва да намери мястото си във всяка домашна библиотека и да бъде прочетено, а съм сигурна, че би върнало носталгията по някогашна София у много хора. Радост Ангелова е невероятна писателка, която умело е обхванала в своята книга историята около една чудесна актриса, чието име може би не би изникнало в спомените и на най-възрастните...но е история, която ни връща назад във времето и едновременно с това ни оставя в настоящето.

За този роман все още не мога да кажа кой знае колко, все още ме пари, не съм го осмислила добре и не ми е улегнал в ума, но е много силна художествена книга, която би допаднала на всеки член от семейството...стига да се внигне достатъчно дълбоко в демите, една по една.

 Една книга, която носи аромат на лавандула, романтика и хармония със себе си, но и символиката на някои основни въпроси в живота. Тази билкарничка е от книгите в този жанр, които са изключение в предпочитанията ми, но ги обожавам именно заради лекотата на текста си и възраждането на нещо, което героите са смятали за загубено...или загинало. Като любовта.




 А това не смейте да го пропуснете, дами! Задължително четиво за всяка една, която подобно на мен обожава грима и козметиката като цяло, но винаги се е чудела какво има в най-бюлимите продукти - кое е наистина ефективно и кое всъщност би подействало като нож с две остриета...




След като тази година (учебна) водих читателски клуб с ученици от трети и четвърти клас, то преодкрих книгите с литература за деца и това е една от онези, които са именно за цялото семейство - любимата книга с приказки и на мен и на читателите от клуба ми :)




                                       Поредицата за Серафина е детско (да бе!) приключение, което въвлича в една чудновата история с много тайни, вълшебства и препядствия, загадките и премеждията са на всяка страница и ако ( а ще го направите) обърнете внимание на това заглавие в никакъв случай не взимайте една книга - вземете всичките!




И моят хит тримър номер едно евър! Докато мога да чета трилъри няма да открия друг, който да мога да препоръчвам толкова горещо, както този. Ревю...ревю...не мога да копирам линка с ревюто, не знам защо...но това определено е Хит Трилър!





Чували ли сте за Кел? Антари - вид магьосник, който може да пътува между три (четири) различни свята с основна точна Лондон и притежава палто, което може да се обръща толкова много пъти и всеки път да изглежда различно? Това е втората част от поредицата "Четирите цвята на магията" като първата книга носи именно това заглавие и е въведение в приключенията на Кел и една дивачка на име Лейла, която не притежава никаква магия, но е толкова хитра и умела, че може да върти един могъщ магьосник на малкия си пръст...
 
 Не съм от най-големите любители на романтични и драматични истории, но тази книга ми е от фаворитите. История за обич и страст, за позитивното мислене и затварянено на същността дълбоко под външния вид. Времето напредва, а героинята трябва да достигне до същността на героя на ръба на хоризонта...




Водили ли сте си дневници някога? Ами сега? А планувате ли дните си с органайзери и планери - седмиците, месеците, годините? Това е едно задължително четиво, което обхваща година от живота на двама души и преследването им един друг, посредством един дневник с планувания и описания на места, моменти и желания, които биха накарали всеки да поиска да си направи дневник и да върви по стъпките на героите.
Втовата разкошница от Либа Брей. След първата книга, в която героите начело с Ийви се справиха с убиеца, тук бурюта е още по-голяма и по-безмилостна, застрашаваща всички, всеки един, особено онези, които носят дарбите на Ясновидци...но тук напрежението е още по-осезаемо и обтегнато.
Отново достигам до любимото ми изключение в жанровете литература, към което принадлежи този роман. История, започнала преди 85 години се развива наново в настоящето, в Париж преди и сега...
И пак не бил била аз ако не препоръчам поредицата за " Пенрин и края на дните" - постапокалиптична история за едно момиче, което се бори, за да спаси себе си, за да защити майка си и сестра си, но и с чувствата си към един ангел...само че ангелите са тираните тук.

CIELA * Deja Book  - Шатра 5


Поредицата за Вещерът е от онези, които обичам от много време и нямам никакво търпение за всяка следваща книга, особено пък с тези така красиви корици. В прочетените от мен са първите три, а останалите са в категорията с желаните, затова пък поставям всичко на едно място и...какво повече да кажа за Вещерът - едва ли има човек, който да не е чел някояь от старите издания на книгите или пък да не е играл играта...
 "Сол при солта" попадна при мен съвсем случайно, но остави дълбока следа - историята на четири тайни, принадлежащи на четирима бягащи бежанци от различни страни. Дадени са обещания, блясъците на надеждата са като бисерите на морето, но не всичко е ткакова, за което всеки си мечтае наистина...




За тази книжарничка стоях и чаках да я доставят на щанда при предишния панаир зимата и напълно заслужено. Книгите за Париж винаги са били красиви, каквито и да са, те просто са красиви, а щом се отнася и за книжарничка някъде там, в този така омаен град, то всичко което искаш би ти се поднесло едва ли не на поднос. И тук трудностите на главната героиня са представени през една специфична призма...на брега на река Сена.

Това е Нийл Геймън, за бога, Геймън! Независимо какво пише и как го пише, то е повече от добро и без съмнение тази книжка е едно мъничко съкровище с твърди корици и страхотни илюстрации, придружаващи текста за историята на хлапето Од от времето на викингите, чиято история се преплита със скандинавските легенди за Ледените великани (да живей Локи!).



Втовото съкровище от Геймън, което трябва да се прочете и не просто защото е колекция от митологията на скандинавците, ами и защото е представено по един някак особен стил за Нейл Геймън (всеки автор има специфичен литературен стил, а при Геймън той е много приятен).
 Време е за класическото, стандартно и съвсем Зелазни фентъзи! Имаме магьосници, дракони, харпии, битки...и загуби, но пък амбициите си кават думата и дори технологията, която властва над магията не може да спре...






Две обикномвени момчета изграждан едно необикновено приятелство и въпреки различията помежду си, не само в характери, но и в социален статус и семейство, те поемат по свое приключение в търсене на тайните на Вселената - за истинските отношения, които могат да се изградят до такава степен, че да останат завинаги неразрушими.






И българските прикаки - не за друго, но те просто са задължително притежание за всеки дом.





 Що се отнася до книги, описващи някаква история около Древен Египет, то това е моята книга. А що се отнася до история с фантастичен и магичен елемент и с разкоша на египетските фараони, то книгата съвсем ми влиза под кожата. А тук тайната на истинските богове е изложена на риск и всичко е в ръцете на един роб.



 Войната на Световете започва отново, втората битка е в разгара си и литературното описание и сюжета са все така жестоки, както и на другата книга, която съм чела преди...май точно толкова години - четиринадесет, както е и в книгата. Е, не е като красиката на Хърбърт Уелс, но пак е страшна.




 Дан Браун си е Дан Браун - един от кралете на трилъра, майсторите на конспиративните теории и мистериозните плетеници на действителността в изкуството и историята. И тук героят му Робърт Лангдън е в опасност, а единственият му изход е да разшифрова тайна парола, която би променила всичко, което знаем за науката...и религията.




"Библиотекарите" е една от книгите ми фаворити за тази година, пък и съм се запалила по книги, писани по филми или сериали, или пък обратното - филми по книги. Библиотекарите са събирачи на съкровища с необикновени сили от цял свят и съхраняващи ги в секретна библиотека, разположена между измеренията...



Издателство ИБИС - Шатра В - В1

 Книгата на Книгите за 2018 година! Заявих го още, когато зачетох книгата и тя се превърна в мой тотален любимец. Благой е майстор в описанието на филми, в разфасоването на филмовото искуство, сценариите, актьорската игра и похватите на режисьори, продуценти и изобщо на целия филмов екип. А историята на киното е доста приятна и любопитна.







 Трудно ми е да говоря за тази книга. Обичам я, но по един особен и специален начин, защото е книга, наподобяваща една звездичка в живота, досущ като светлинка в далечината -  в очите на някое прекрасно, пък дори и бездомно животинче, за светлинката в сълзите на едно дете, което има нужда от тях, но те не идват точно тогава, когато то има нужда от тях...





Продължавам с поредното съкровище от "Еднорог", което искрено обичам и с голямо удоволствие бих предпочела отново. Човек може много да се изненада как една мъничка невинна и пухена топчица може да преобърне целия живот и да накара всеки да промени не само мисленето си, но и разбиранията си, отношенията си и отговорностите си...Това е книгата за Дюи, едно коте от една библиотека, където осемнайсет години то е дарявало любов на читателите, а и те на него.

Издателство "Изток-Запад" - Шатра Б - Б7
"Формата на водата" четох след като гледах филма, което всъщност е грешно, но няма значение, защото харесах и двете. Това е историята за една невъзможна любов между една различна жена и едно различно създание, което сякаш не е от този свьт. Не е грешно да изгледате филма преди книгата, дори ще бъде приятно.
Филмът е от 2017.






 Май тази година го ударих на емоционални книги и книги за взаимоотношенията, но то е просто защото си струват. Трите книжки за Уличният котарак Боб са едни такива, за това как една котка може да промени жимота на един наркоман до такава степен, че той самият да се превърне в съвсем друг човек, помагащ на хора, попаднали в неговото някогашно състояние...и смисълът е само и единствено в това да се грижиш за една такав душичка. Има филм от 2016.

Colibri Books - Шатра Б - Б20


Винаги съм харесвала и филмите, но и книгите, в които разказвачът не е кой да е, ами героят-животно...всъщност някога приемах не особено добре книги, написани под такава форма, но сега ги обожавам. И това е поредният роман за хората, но тук е с послание от кучетата. Освен трогателното, тук имаме и нещо забавно, нещо силно философско и проницателно, което поражда куп въпроси за нас самите и собственото ми място тук.
Филм със същото заглавие има от 2017.



Издателска къща Интенс - Шатра В - В12 
 А тази година на екран се появи адаптацията на нази така готина книга, която може да ни върне много бързичко в детството. Едно впечатляващо виртуално пространство на хартия. История, развиваща се малко напред в бъдещето, в което хората се опитват да избягат от действителността...но играта става сериозна и животите вече не се губят само виртуално.
 Уви, обаче нямам книгата на хартия, затова пък бих си  я взела и бих я прочела отново.

Кибеа - Шатра 2

 Пак протягам ръка към скандинавските митове, в които фентъзито е на едно съвсем различно ниво. Все едно Мартин, Толкин и Пратчет да са творили заедно върху положените от германците древни легенди.
А самата книга е толкова красива и увлекателна.






 Я, то имало и хорър в този мой подбор на книги? Ама разбира се! Не може без нещо страховито на фона на всичко останало. А този страховит сборник си заслужава много яко. Лиля беше в България преди време, проведе се среща с читателите и него, където той разказа доста за книгата си и за това как тя се е породила, а тя всъщност е посветена на Стивън Кинг, така че и съдържанието на антологията е типично в стила на Кинг и други автори от неговата категория.




А тази детска книжка, както и доста голям подбор на други детски книги на морска и пиратска тематика бяха в основата на много идеи, върху които се градеше читателският клуб, който водех по проект през изминалата учебна година. Още една любима на нас, с учениците, книга...а всъщност има няколко от поредицата и всяка е толкова приятно приключенско четиво, че не е просто за деца, възрастните биха пътешествали с героите доста увлечени...




До края на Панаира остават само два дни, така че приятно пазаруване и зареждане с книги за лятото!






Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Приказка за трите кедрови дръвчета

Акашовите записи - форум мнения