Красотата е в смелостта - "Бухтичка" от Джули Мърфи

Тя е самоуверена, тя е самостоятелна, тя е смела и красива, тя е Уилоудийн и теглото й е най-големият недостатък!

Ако имах тази книга, когато бях на дванайсет, щеше да е толкова прекрасно и най-вероятно щеше да бъде настолната ми библия или нещо такова. 

Разбира се, сега нещата са главоломно по-различни, но "Бухтичка" на Джули Мърфи (Софтпрес, 2016) е книга, която без съмнение трябва да прочете всеки, независимо на каква възраст е, особено пък младите, тинейджърките и изобщо подрастващите. В нея всеки ще открие частица от себе си.

Аз съм си фентъзи и крими читател, но в даден момент се пренасищам от магичността на книгите и имам нужда от ударна доза реализъм. Да, малко трудно започнах "Бухтичка", Уилоудийн е героиня, която може да породи известно дразнение (задържащо се почти до края), заради самоотричането си, заради собствената си вътрешна борба, отхвърлянето на човек, който очевидно много я харесва или словестните й битки с майка й, която е бивша кралица на красотата в конкурса на града им - Мис тийн синя лупина (цвете). 

Постепенно обаче човек я разбира, вниква в смисъла на нейните разсъждения, вижда живота й през нейните очи и става част от този живот, в който дебелитечките момичета, или изобщо пълничките, онези, които имат някакви визуални природни дефекти са подлагани на постоянен тормоз от съучениците си, а околните по улиците ги гледат втренчено или не смеят да кажат нещо определено, защото синонимът към него може да ги засегне. 

Е, Уил не се засяга, тя знае как изглежда и се приема такава, тя не се интересува от конкурса на майка си, който тя организира всяка година и е склонна на гледа почти с насмешка на всички онези тинейджърки, които се подлагат на разтърсващи диети или се изцеждат от тренировки, за да постигнат идеалното тяло.

Тя не работи в МОЛ, а в закусвалня, трудно си намира дрехи и се дразни на съучениците си, които изразяват открито влюбчивите си трепети. Може би малко ревнува, може би не търпи такова...лигавене, докато и тя самата не изпада в подобна ситуация. И в най-неочакваният момент Бухтичката се оказва влюбена в момче, което първо е предприело стъпка към нея. 
И като във всяка романтична история нищо не може да върви по мед и масло, за Уилоудийн е същото. Някои тайни се оказват твърде сериозни, когато биват разкрити изведнъж и то не от когото трябва, а и нейните собствени тайни й донасят неприятности, нейната изнервеност към желанието на майка й да разчисти стаята на сестра си, лелята на Уилол, която й е била като втори родител и която са загубили наскоро преобръща живота на пълничкото момиче с главата надолу.

Но тя е силна, тя е смела и самоуверена, и след като се чувства изоставена от всичко и от всеки, а тръпката от любовта я подбутва напред, дори и след появата на второ момче в ученическия й живот, тя решава да разруши всички възможни стереотипи.

Записва се в конкурса за красота и с това предизвиква шок не само у майка си, но и във всеки един, който някога е гледал на нея с презрение или съжаление, заради теглото й.

Повлияни от нейната увереност, още няколко тормозени момичета я последват и дават да се разбере, че красотата определено си тежи на мястото.
Красотата е във всеки. 

Красотата е самоувереност.

Въпреки раздвоението при предприемането на даден избор, сблъсък с подкрепа и отхвърляне, Уил остава себе си, остава дебелото момиче, което се харесва такава, каквато е.

"Бухтичка" е книга за борбата и за самовъзприемането, за демонстрирането на качества, далеч от онези, втълпени на обществото за идеалните момичета и жени изобщо. 


Една забавна и трогателна книга, емоционална и толкова реалистична, чиито сюжет определено се е случил някъде, някога, дори и не по същия начин, но най-вероятно по подобен. А Джули Мърфи е уловила точно това и го е представила в книгата си, това, същото, от което се нуждае всяко момиче, не само тези с наднормено тегло, а за всеки, който някога се е поглеждал в огледалото и не е харесвал това, което вижда, не се е чувствал добре като себе си, в собствената си кожа. 

Поуките, които могат да се извлекат от сюжета са многобройни и подходящи за всяка една ситуация, в която един тийнейджър би могъл да попадне - от първата целувка, среща, интимни разговори, посещения на барове, нарушаване на семейните правила и живота в училище...пък дори и конкурс за красота, в който момиче, което е дори нещо по(!) от Уилоудийн да се доближи до короната...защото е истински красива, защото се чувства красива!

Бо ми стана някак много симпатичен герой, не мога да преценя точно защо, но все пак... 
И още една много хубава корица от Софтпрес. ^_^


Още за книгата:
Аз чета
Goodreads

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Littera MeiBook House за символите на Feng Shui