Уебинар с електронни учебници на издателство "Просвета"

Преди няколко дни забелязах в страницата на издателство "Просвета" във Фейсбук, че се организират уебинари, което ще рече чисто  и просто онлайн семинар, нещо като лекция с подробни обяснения и демонстрации. И снощи се включих към един такъв семинар, който представяше електронните учебници по български език и литература от 5, 6 и 7 клас. И останах изключително впечатлена и от презентаторите, и от самите учебници. Все пак съм си филолог, всичко с български език и литература ме влече и затова този уебинар ми беше много интересен. С голямо удоволствие седях пред екрана на лаптопа и дори си признавам, водих си записки върху някои подробности за учебниците. А те самите, тоест електронните учебници, са нещо уникално и изумително. Демонстририрани бяха бутоните, които придружават всяка една страница, за улеснение не само на учителя, но и на учениците, които биха ползвали този тип учебници. Показаха се функциите с вграждане на връзки в текста, работа с цветове  и фигури, така че каквото  е необходимо за урока, да бъде директно маркирано, че било то дори и от учениците,  и по този начин те по-лесно да изградят представа...В самия учебник може да се "драска", така да се каже. И после всичко бива изтривано без следа, а учебникът е чисто нов за следващия урок. Това е нещо иновативно и улеснява работата на учителя и учениците сигурно почти до петдесетина процента - няма постоянно прелистване на страници, ровене в речници, търсене на дадено изречение в текста например, а всичко може да бъде маркирано, отбелязано и когато потрябва, просто да се натисне съответния бутон и търсената страница или бележка в текста да се намери, а маркерите, в които се вграждат връзки-препратки, би улеснило  и работата с речници, за откриване на непознати думи директно от интернет. Самите учебници всъщност не се нуждаят от интернет, за да работят, а трябва само да бъдат инсталирани на компютъра.
От друга страна упражненията към уроците са също нещо много приятно и лесно, дори придружено със звукови ефекти и много цвят. Например при грешен отговор, се чува едно разочаровано гласче, което ти казва "Да опиташ пак", а при правилен - получаваш поздравления.
Улеснената работа с учебниците и уроците, с упражненията също така, се оказва, че изисква единствено...компютър и мишка, образно казано и може да се превърне в забавление за децата, учениците с удоволствие биха придърпвали части от текста, думички или биха ограждали в различни цветове глаголи в различните им времена, краткия  и пълния член на съществителните, прилагателните от типа на двойните -нн-, защото е забавно и много занимателно.
Изумително е! Поздравления на "Просвета" за разработката на учебниците под електронен формат. "Динамичната класна стая", предусещам, че би подобрила образованието занапред. Благодарности и поздравления също така на презентаторите, които представиха уебинара - Лозка Симеонова, учител по български език и литература в 9 ОУ „Темелко Ненков“ – Перник,  Ангел Малинов, съавтор в учебника по литература за 7. клас, Весела Михайлова, съавтор на учебници по български език и Венцислав Божинов, редактор по литература в издателство „Просвета“.


Тази седмица "Просвета" организира още няколко уебинара, всеки с различна тематика, но смятам, ще са много интересни не само за учители, но веротяно и за някои родители.

Коментари

  1. от каде мога да намеря електронен учебник онлайн не клипче а за натискане

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм сигурна дали има качена някъде видео демонстрация на учебниците. Вероятно в официалния сайт на "Просвета" има записи на демонстрации как да се ползват учебниците. Именно там могат да бъдат намерени и те, и да се закупят :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Вазов го е казал - "Опълченците на Шипка" - 1877

Якудза - Японската мафия