Hellsing - Alicard/ Dracula

На вряно на повечето хора не им е направило впечатление, но в тази манга всеки малак детайл си има значение и в абсолютно всичко си има символистика.
Специално този израз показва на кои точно образи е базиран Алукард.
"The bird of Hermes is my name and eating my wings to make me tame" (би трябвало да е Tamed но превода е доста непохватен, а дори и в официалната версиа на Dark Horse e така преведено, та се взема за вярен този превод).

Просто обяснено: Алукард е вдъхновен до някаде от Хермес (гръцка митология) "The bird of Hermes is my name" а който е чел Castlevania 2-те глави (volume 8 ch. 9,volume 9 ch.1), където е показана историята на Алукард може ясно да се види че за да се превърне в това което е (да бъде "опитомен"), той е паднал на колене, всичко човешко е загубило смисъл за него, вече няма пост на предводител на кръстоносните походи, окован е и преди да му отсечат главата, той задгърбва всякакво достойнство, започва да облизва течащтата кръв и става това което е ("изяждайки крилата си")
И сега по-на широко искам да обясня връзката на Алукард с бога от гръцката митология Hermes и в последствие бога от египетската митология Toth.
1.Алукард е с длъжността в организация Хелсинг "чистач на боклука" което мигновенно се свързва с "Impure souls of the living dead..."
Длъжността на Хермес е била да изпраща душите в Хадес (царството на мъртвите)
2.Според митологията по заповед на Зевс Хермес убива Аргос със 100 очи и си ги пресвоява.
А нима това не са многото очи които винаги са навсякаде около Алу?
3.Та и още нещо.Древните гърци са изобразявали Хермес като мъж с широка шапка и дълга наметка (тога)
ето образ на статуя на Хермес запазена във Ватикана

Според изследванията на древните колтури се предполага че египетското божество Toth с течение на времето е било взаимствано от гърците като Hermes.От тук можем да кажем че Toth=Hermes
и от тук:
4.Toth e представян като човешка фигура с кучешка глава. Мисля че няма смисъл да пояснявам за феновете връзката с адската хрътка която е при level 1 restriction seal.
5.смята се за патрон на очните лекари. -и все едно не се сещате за очите пак?
6.смята се за патрон на магьосниците-многото случаи когато Алукард използва различни магии за възтановяване,разпръскване на тялото на прилепи и мн. други....
Далеч съм от мисълта че сценария на Hellsing e перфектен,но определено е изпълнен с доста скири символи които имат връзка с доста интересни личностти и събития. бях попаднал на един невероятен форум в който разтълкуваха мангата,за жалост в момента е временно закрит. Самия Хирано (създателя на мангата) твърди в свое интервю че силно се интересува от чуждите култури и религия и никога не се е ограничавал от моралните задръжки да ги включи в произведенията си по по-рационален начин,просто защото той е твърд атеист.

http://www.sdc-bg.com

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Littera MeiBook House за символите на Feng Shui