Легенда за ...

Лъвицата и червената река (Египет)

Отначало хората почитали Ра. Страхували се от него, защото бил най-могъщият от всички богове. Но годините минавали и някои започнали да подхвърлят, че Ра трябва да е вече доста стар, а един стар бог със сигурност е стар и немощен.
Мнозина престанали да го почитат. Нещо по-лошо, появили се такива, които заговорничели срещу него и искали да го свалят от трона му. Когато това стигнало до ушите на Ра, той страшно се разгневил. Наредил на Хатор, богинята на красотата веднага да слезе на земята и да накаже всеки, дръднал да прояви своето неподчинение.
Хатор слязла на земята в образа на свирепа лъвица със силни челюсти и лапи, и унищожаващи зъби. Както и било наредено, започнала да избива враговете на Ра. Скоро обаче открила, че вкусът на човешката кръв и харесва и почнала да преследва и убива всеки, който се мернел пред погледа и.

Дори и най-верните последователи на Ра не били в безопастност. Толкова голяма била жаждата на Хатор за човешка кръв!
Като видял какво става, Ра разбрал, че веднага трябва да се намеси. Докато Хатор спяла, той наводнил Египет със силна бира с червен цвят. Богинята се събудила и като видяла морето от червена бира, помислила, че това е човешка кръв. Зарадвана, почнала бързо да лочи. И понеже бирата била омагьосана, лъвицата се почувствала много щастлива, докато я пиела. Скоро Хатор забравила за какво била слязла на земята. Забравила и жаждата си за човешка кръв. Върнала се в къщи с главоболие.
Много рядко се случвало водите на Нил да добиват ръждиво-червен цвят. Дали Ра не напомня така на хората, че може да е остарял, но все още е всемогъщ повелител на хората. Или пък водата почервенява от червения пясък, който носи вятърът от пустинята Сахара.
Кой знае?

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Littera MeiBook House за символите на Feng Shui