По улиците на Сантарем има цветни стъпчици



Безброй, в различни цветове и "стъпващи" в различни посоки. Но тези шарени лапички всъщност водят в една и съща посока. От където и да се тръгне, следвайки ги, се стига тук! Aqui Há Gato! Книжарницата с котките!

Любимата книжарница на португалците през 2020 г., „Aqui Há Gato“, е много повече от книжарница: това е по-скоро място за творчество в сценичните, театралните и пластичните изкуства, където книгите се подбират ръчно за деца от всички възрасти. векове, където ви водят котешки лапи, залепени за тротоара на улиците на историческия център на Сантарем.

"В продължение на 15 години ние правихме стъпка по стъпка. Ние изграждаме път", базиран на „една много желана мечта“, при получаване на наградата е казала София Виейра, промоутър на „Aqui Há Gato“. (Същата тя, която на перфектен ангрийски ми обясняваше колко лош бил английският й, когато влязох, за да се порадвам на котките и...да си взема книга за спомен) .


Aqui Há Gato“ е резултат от споделен вкус към изкуството и образованието. Освен като книжарница, специализирана към детството, където книгите имат много специално място, децата могат да открият изкуството чрез различните артистични работилници (театър, музика, танци, творческо писане, рисуване, скулптура). Реализирането на този проект възникна от необходимостта да се признае значението на детските книги в образованието на децати, както и да насърчаването им като творчески и артистични личности.


Книжарницата е разположена в историческия център на Сантарем, по този начин се приема като "магическо пространство", където Детската литература, психологията, образованието и изкуството вървят ръка за ръка с един единствен фокус... благосъстоянието на детето.


Поради тази причина „Aqui Há Gato” е много повече от книжарница: в допълнение към детските книги, някои от които от „много малки” издателства, има сесии с истории, арт работилници и тематични вечери. И така от 2007 година насам. И всички лапички водят към нея. А дали има котки вътре - е, аз успях само с един господин да се запозная. Получих си и лапичка за залепяне на улицата, но някак си си остана в мен, в книжката на португалски, която си взех.



И защото без да си купя книга не става, а колекцията от "Малкия принц" е необятна!
Много симпатична платнена торбичка, заедно със стикер, който да залепя някъде на улицата посока книжарницата и книгоразделител за спомен.







Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

9 години "My_Life"!

"Илиада" на Омир, първа песен - анализ