Заради "нападението" над “Читанка“

Ръководството на Асоциация „Българска книга“ (АБК), с предводител Веселин Тодоров, подготвя нова атака срещу „Моята библиотека“. Този път вика на помощ ФБР, които хич не си поплюват при погазването на човешките права. Заради тях в началото на годината се самоуби едно брилянтно момче — Арон Суорц/Шварц (Aaron Swartz) — само на 26 години.
  Този цитат е взет от сайта на известната на всички ни Chitanka или позната още като “Моята библиотека“.

На 16 юли следното писмо е било пратено до членовете на АБК:
Уважаеми колеги,

АБК непрекъснато полага грижи за опазване на авторските и сродните права на своите членове. В тази връзка на 15.07 имах среща с агент Олсън от ФБР, която до края на годината е позиционирана в София и се занимава с киберпрестъпления. Тя прояви голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info. Ангажимента е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани.

Много ви моля до края на седмицата да пратите в АБК справки за нарушени права, съдържащи заглавие(на български и оригиналния език), автори, номер и дата на договора и докога е в сила.

Поздрави
Веселин Тодоров

  Няма да цитирам и останалата част от публикацията във форума на Читанка, но пълната информация можете да намерите в темата - АБК готви нова атака над "Моята библиотека".

  До сега бяха на мнение, че е като всеки друг сайт, атакуван по такъв начин заради авторски права, след протестите срещу АСТА...SOPA, PIPA и другите от този сорт проекти, кампании и вид организаци, които до скоро нападаха торент тракерите с нелегални филми  и музик, но дори и те не могат да бъдат засегнати, както вече стана ясно.
  Мислех си, че и Читанка ще се оправи с този проблем с лекота, макар да уважавам Асоциация Българска Книга, не мога да одобря това, което предизвиква тяхната намеса и въздействие над сайт като Читанка-та. Те гонят своите интереси, обаче и ние, читателите и изобщо интернет потребителите имаме право на глас, нали така? Или може би те не приемат това, защото не могат да се поставят в позицията на няко обикновен читател, който прекарва цялото си време с любимите си автори и книги единствено и благодарение на Моята библиотека. Да, щастие е това, което се организира по два пъти в годината - Панаирите на книгата в София, а също и това, което тече сега във Варна - Алеята на книгата,  - обаче никой не се замисля, че макар и с тези 20 или 50% намаления пак има хора, които не могат да си го позволят. Да, аз мога да гворя  и за себе си в това число, студент, току-що завършил, все още търсещ работа, все още на прага на своето бъдеще, обаче нека обърнем внимание на другите - ученици или просто деца, които обичат книгите като всеки друг възрастен, като всеки автор или представител на АКБ!  Тези деца, ученици, дори и обикновените хора в градския транспорт или във влака с телефони, лаптопи или електронни четци в ръце, дори и те не винаги могат да отледят достатъчно за да си купят дългоочакваната книга или нещо, което са търсили от дълго време, а още повече - нещо, което вече го няма на пазара (!), обаче единственото място, където са го намерили е имено в Моята библиотека. Никой не обръща внимание на това, нали? Вярно е, че е толкова по-приятно да седнеш и да хванеш в ръце вълнуващото четиво, да усетиш аромата на хартията и мастилото, да докосваш страниците, но на работното място например или в обедната си почивка...Тогава какво? Не можеш да отвориш Толкин на масата, сред документите, но можеш просто да отвориш една страница  и да почетеш малко, кокото да ти мине времето, да запълниш скуката и да продължиш с работата си. Забелязвали ли сте как в някои банкови клонове дори служителите държат скайпа  и фейсбука си постоняно отворен, защото нямат клиетни постоянно, но по същия начин те могат да държат и една електронна книга отворена, докато чакат...и го правят.
  Обаче вие желаете да отнемете това удоволствие. Не стига, че книжната търговия в България не върви особено благополучно, ами и читателите дори намаляват, драстично смея да кажа, с едно подобно действие ще се унищожи още едни голям процент имено от онези все още постоняни читатели. 
Не, аз няма право да коментирам до толкова. Всеки гони своиште интереси, разбира се, уважавам това във всяка една от ситуациите и проявявам разбиране. 
Обаче пиша всичко това, защото не мога да разбера едно, а то е именно това - малък шот на страница от Моята библиотека. Преди два дни потърсих "Песен за огън и лед", просто за да си припомня един откъс от една от първите глави. Чела съм всичките книги и то именно от Читанката. Но попадам на черното поле, което ми събощава, че не мога да отворя книгите...преодолях го, намерих го от друго място, но днес, когато реших че искам да започна да чета "Колелото на времето", резултатът беше същият! Самото доказателство. 
  Това именно не разбирам - "Съдържанието на книгата е свалено в знак на протест.", но протест на кого и срещу кого? Срещу АКБ, срещу ФБР или...някак изглежда е протест срещу читателите. Трябва да има логика  и я търся, но някъде по пътя на тежките ми размишления, губя нишката на тази въпросна логика. Прилича на чиста доза манипулация, защото е свалено съдържанието на няко иот най-големите и известни заглавия, което би подразнило читателите,  адори  иби ядосало много от тях, защото някои тепълва, като мен също, искат да се запознатя с някои от произведенията от този вид и се оказваме манипулирани самите ние да се вдигнем на протест срещу...някого. 

       Ще спра до тук. Ще сотавя всеки да си вади изводите сам. Обаче аз съм много разочарована и от Асоциацията на българските книги и от самата Читанка.
Ето и обръщението на Моята библиотека към посетителите.


Коментари

  1. Били ли сте опитвали да получат заеми от банките, без успех? Спешно се нуждаем от пари, за да се измъкнем от дълга? Нуждаете се от пари за разширяване или създаване на собствен бизнес? Получи кредит от една от водещите компании за заеми във Великобритания. За повече информация, моля, свържете се чрез имейл: 24hourloanservice2011@gmail.com

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)