Анонимното сред Анонимността на Анонимните (Anonymous Among Anonymity on Anonymous)

Хайде една тема, тъй като съм на сериозна вълна, заради неща силно засягащи ме и такива, от които наистина вече почва да ми писва повече от обичайното за едно лениво и засипано с други, тежки задължения студентче, на година разстояние от завършването си... Но, както и да е, по същество.
Пускам бележката не конкретно, че желая да се коментира и да споделяте Вашето лично мнение, скъпи четящи, а дори и само да се прочете, защото тези, които се опитват да слушат от едно известно време, от скоро, биват стъпквани и правото им да изрекат нещо- било то под формата на пост в някой блог или писмо до някоя телевизия, дори и само с обикновено запитване за Случващото се- бива поругавано и отнемано... Отнемано от самата журналистика, репортерите, които ужким трябва да отразяват това, което вълнува народа, човечеството, света. Но всичко изведнъж "Пуф"- изчезва, убито от някой правителствен плъх, платил повечко на някой репортер, че да се скрие реалността, да се накърни делото на доброволците, на онези, които искат да изкажат своето правдоподобно мнение и да го представят пред онези, които "вървят по пътеката на наложничеството". И същите тези репортери (и моля да не ми се сърдят тези, които са завършили журналистика или в момента учат, или ще учат за това, което казвам, но лично аз именно заради тази "черна пропаганда на принципност" с гордо вдигната глава ще обърна гръб на предложеният ми шанс за магистратура журналистика) после осъществяват нещо напълно противоположно на всеобщото желание и морал..." Анонимните хакери" ги наричат, но Те, Вие, Ние - Не сме хакери. Няма терористи. Няма злодеи. А просто хора, всякакви, от всякъде, желаещи единствено Свобода. Истинска. Справедлива. 


Малко любопитно, нищо особено... моля и да ме извините, че ви занимавам така. Засегнах се от темата още с идилиите покрай АСТА, а сега и с едно интервю- репортаж...


Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране" с помощта на медиите.


1 – Отвличане на вниманието


Основният елемент при управлението на обществото е отвличане на вниманието на хората от важните проблеми и решения, предприемани от управляващите политически и икономически кръгове, чрез непрекъснато насищане на информационното пространство с незначителни съобщения.


Методът за отвличане на вниманието е много важен поради това, че не дава възможност на гражданите да получат важни знания в областта на науката, икономиката, психологията, неврологията и кибернетика.


„Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни (цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни").


2 – Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им


Този метод е наречен „ПРОБЛЕМ-РЕАКЦИЯ-РЕШЕНИЕ." Създава се проблем, един вид „ситуация", разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.


Или да се предизвика икономическа криза за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.


3 – Методът на постепенното прилагане


За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.


Именно по този начин, бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век.


Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.


4 – Отлагане на изпълнението


Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо" и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще.


Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента.


Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят", и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.


Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.


5 – Отношение към хората като към малки деца


В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация, като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания.


Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека, с определена степен на вероятност, също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.


6 – Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му


Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …


7 – Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост


С това гарантира, че хората не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което ги разделя от върхушката, да остане непреодолимо за тях ниво.


8 – Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността


Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб…


9 – Засилване на чувство за вина Да се застави човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие, което го е застигнало, поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.


А без действия никаква революция не може да избухне!


10 – Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си


През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа.


Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата" има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията.


Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират. - разбира се, текстът е изцяло копиран.



И да поприключа с въпроса покрай пресата, журналистиката и скъпите репортери с гореспоменатото интервю- репортаж: http://vbox7.com/play:1fdafb8dd9 - bTV Репортерите: Разговор с маски. Ще вмъкна само, че именно БТВ и Нова Тв бяха двете главни национални телевизии, които февруари месец категорично отказаха да отразят от място протестите срещу АСТА на територията на цялата страна, а ТВ7, които бяха на бул. Витоша в София, бяха меко казано изгонени, заплашени, че присъстващите репортери там ще бъдат уволнени... забавната ни държава и управление.


Ето иначе малко от онзи протест, от мястото на събитието, благодарение на любителските видеокамери: http://www.ustream.tv/recorded/20369010 - Уви, протестът, дори и вторият две седмици по- късно, нямаше резултат... поне докато не се появи http://vbox7.com/play:38a11af088&al=2&vid=12384127 - Посланието им (пускам линкът от VBox- ът заради субтитриевирания превод, за тези, които не смогват с гласовото съобщение. )


Сега, конкретно, за самите Маскирани.Още малко отрязана информация, от тук- от там, за улеснение и един от най- елементарните варианти за хак:


Противно на тиражираните информации, Anonymous или Анонимните не са някаква хакерска група. Те са толкова хакерска група, колкото са хакери шофьорите на таксита.


Шофьорите на таксита много бързо могат да блокират трафика в някой сектор на града когато са мотивирани. Това не е много законно съгласно Закона за движение по пътищата. Но има и други начини. Помните ли как еколозите протестираха срещу ликвидирането на парк Странджа? Пресичаха на зебра. Което е правилно и законно. Може също в определен час много хора да започнат да пляскат с ръце. Или да дойдат хиляди пред някоя институция, за да се запишат за приемния час на шефа. Ченгеджийското въобръжение просто не може да предвиди всички форми на умни, ефектни и законосъобразни протести, и да разпише забрани в закона.


Какво правят най- често Aнонимните когато блокират някакъв сайт? Те не повреждат сайта, а запълват подхода към него, задръстват комуникационния канал и така възпират други желаещи да отворят сайта.


Анонимен може да стане всеки, който в уречен час се включи на някакъв сайт и започне да го презарежда. Ако много хора посещават едновременно даден сайт, става задръстане и той спира да предава. Медиите неправилно пишат, че "хакери са ударили" еди кой си сайт, но посланието намира обществен отзвук.


За да не се натиска ръчно за всяко презареждане има едно просто техническо средство. Анонимният отваря една страница, вписва името на сайта, който иска да посети и натиска на един бутон, за да започне да го посещава автоматично десетки или стотици пъти в секунда. Посещенията са персонализирани. Те идват от неговия IP адрес, освен ако не е взел мерки да се скрие като използва VPN или Tor.


За отбелязване е, че техническото средство не въвежда никакъв код в сървъра, а просто отправя запитвания. Това е важна забележка, защото на някое ченге може да му хрумне да се позове на Чл.319 от НК.


Чл. 319г. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който въведе компютърен вирус в компютърна система или компютърна мрежа, се наказва с глоба до три хиляди лева.


(2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който въведе друга компютърна програма, която е предназначена за нарушаване на дейността на компютърна система или компютърна мрежа или за узнаване, заличаване, изтриване, изменение или копиране на компютърни данни без разрешение, когато такова се изисква, доколкото извършеното не съставлява по-тежко престъпление.


Анонимните не рискуват нищо, защото в закона няма предвидена санкция за посещаване на сайтове. Не е забранено да посещаваш често даден сайт.


Няма начин да бъде дефинирана такава санкция, защото не може да се сложи определение за това колко често даден човек и колко души едновременно могат да посещават някакъв сайт. Представете си колко абсурно е да се запише в закон или наредба: "имате право да посетите сайта на МВР не повече от 1 път в секунда". Ами ако сайтът не се отваря и вие ядосано цъкнете с мишката три пъти в секунда? Прави ли ви това терорист? Работа на системния администратор е да изгради защити срещу честите посещения.


Освен това, даже при ограничение от един път в секунда, в акция на Анонимните може да се включат един милион или повече потребители, които все пак да блокират въпросния сайт. Това зависи от мотивацията и значимостта на протеста, а не от техническите средства.


Властите имат само два начина да противодействат. Най-напред те преследват и свалят от сървърите страниците, улесняващи честите посещения. Правното основание е, че е афиширана войствена терминология. На бутона за стартиране на посещенията в такава страница най-често пише "Атака" или "Огън", а съзнателната атака срещу компютърна система е наказуемо деяние.


Другият начин е да се гонят вестоносците, чрез които се разпространява информацията за точното време на дружното посещение. Така от време на време мощни служби, финансирани с милиарди от данъкоплатците, хващат някои тийнейджър, който е имал неблагоразумието да пусне в Twitter или Facebook линк към информацията за дадена акция и го обявяват за тартор на Анонимните. Много трудно, дори невъзможно е да се докаже, че именно този човек е инициатор, затова се разчита на ефекта на сплашването.


По подобен начин, без правно основание, действат и нашите антимафиоти. Добър исторически пример е конфискуването на машините на един известен компютърен клуб. Те бяха върнати след месец, тъй като престъпление не бе установено. Собственикът на клуба накрая успя да осъди полицията за неправомерни действия, но обществото запомни, че той е престъпник.


Този рекетьорски модел службата ГДБОП повтаря и срещу днешните "пирати", като злоупотребява с правото си да действа превантивно по изключение. Разчита се единствено на ефекта от сплашването на публиката след медийния анонс, а не на събирането на качествени доказателства, които да доведат до присъда. Ето защо осъдени за "пиратство" в България почти няма. Впрочем, този рекетьорски модел на сплашване се прилага по принцип от МВР за всякакви, а не само за компютърните престъпления.


Няма да е странно ако подгонят и моя милост за огласяване на информацията, че властите нямат правно основание да преследват Анонимните и за това, което следва.



Никой не знае колко нашироко се е разпростряла тази интернет общност и колко хора членуват в нея. Своята дейност те осъществяват основно в защитените мрежи и социалните медии. Днес почти всеки може да развее знамето на Anonymous.С развитието на социалните мрежи все повече хора претендират, че участват в неуловимата група. В повечето случаи широко рекламираните закани не се реализират, но въпреки всичко те получават сериозна публичност.


Anonymous поемат отговорността за кражбата на данни, за изтичането на информация и за хакерските атаки срещу уебсайтове. Използвайки YouTube, организацията публикува своите послания, а с помощта на уеб-приложението Pastebin качва различни документи за своята дейност. Програмата Tor Project дава възможност на анонимните да кодират линкове, изключвайки възможността да бъдат проследени, което гарантира тяхната безопасност.


По-голямата част от своите действия те осъществяват в отговор на събития или в рамките на борбата за правата на човека и постоянно уверяват, че работата им е да защитават беззащитните. Кои са Anonymous: организация на бдителни граждани, работещи за благото на човечеството или обикновени киберпрестъпници?


Кои са Анонимните?Аз съм Анонимен, Ти си Анонимен, Той е Анонимен, Тя е Анонимен,Ние сме Анонимни!


А пък каква е целта им- смятам, че човекът с маската на Гай Фокс в интервюто на БТВ, който отговаряше на въпросите, отговори и на това- да върнат света в това положени, в което е бил преди да се появят Anonymous.



И като за край, още нещо, може би интересно: Десет от най- силните удари на Anonymous

1. ЦРУ


Обект на атаката: Сайтът на ЦРУ, както и няколко интернет акаунта на международни служби за сигурност.


Дата: 3 февруари 2012 година


Какво се знае: Anonymous обявяват официално 3 февруари за „Ден за действие“, предприемайки координирани опити да разбият няколко правителствени мрежи. При взлома в сайта CIA.gov са били разкрити лични данни от документите на съда в Алабама, номерата на социалните застраховки, рождени дни и адреси. Също така са публикувани конфиденциални пощенски съобщения на мексиканска минна компания.


В същия ден хакерите успяват да проникнат във видеоконференция на ФБР и Скотланд Ярд. Те качват запис от нея в YouTube със заглавие „Хакнато на шега“.


Арести: Във връзка с кражбата на записи от видеоконференцията са арестувани тинейджърите Райън Клири и Джейк Дейвис. Британските служби за сигурност, които конфискуват твърдия диск на Клири, го наричат „15-годишно дете, което се прави на идиот, за да привлече вниманието“.


2. CBS / Юнивърсъл мюзик


Обект на атаката:  Сайтът на CBS, сайтът на  Юнивърсъл мюзик


Дата: 23 януари 2012 година


Какво се знае: Хакерите на Anonymous поемат отговорността за пренасочването от страниците на CBS.com и UniversalMusic.com към празен индекс в отговор на закриването на сайта за обмен на данни Megaupload.Анонимните също така започват да атакуват сайтовете на федералния окръг на Бразилия, град Янгара де Сера и на бразилската певица Паула Фернандес. Заради серия от атаки на сайтовете се появява съобщението: „Щом Megaupload е затворен, сте затворени и вие“.


3. Операция "Блицкриг"


Обект на атаката: неонацистки групировки


Дата: януари 2012 година


Какво се знае: Хакерите на Anonymous започват лов на неонацисти, сеещи омраза в Германия. Организацията публикува своите задачи в YouTube и се обръща към неонацистите с думите: „Вашите необясними действия и вашето нежелание да приемете свободата и равенството, които са право на всеки човек по рождение, пораждат ненавист и расизъм“. В рамките на атаките хакерите разбиват сайта на ксенофобите и разпространяват в нета информация за някои групировки, включително адресите на личните им пощи и списък с контактите.


4. Стратфор


Обект на атаката: Сайтът Stratfor.com, публикуващ информация по въпросите на геополитиката, безопасността и икономиката.


Броят на засегнатите: 50 000 души


Дата: 25 декември 2011 година


Какво се знае: Откраднати са пощите и персоналните данни на абонатите на сайта, включително номерата на кредитните им карти. Anonymous изтеглят пари и ги пренасочват към сметките на някои благотворителни организации.


5. Сървър за детска порнография


Обект на атаката: Хакерите разбиват основен сървър на печеливша мрежа за детска порнография, с която работят над 40 сайта. „Анонимните“ разкрили IP-адресите на всички, които са посетили тези страници. Атакувани са организаторите и членовете на уебсайта за детска порнография Lolita City, който се е намирал в закритата мрежа за обмен на файлове Freedom Hosting.


Дата: октомври 2011 година


Какво се знае: „Анонимните“ решават да ликвидират мрежата от детско порно в онлайн пространството. Те разбиват сайта Lolita City, на който е имало повече от 100 гигабайта с филми и снимки. Отново в YouTube поместват видео, с което обясняват своите действия: „ Anonymous носи отговорността да защитава беззащитните и да се бори за низвергнатите. Ние събрахме армия, наречена „Легион“ и се въоръжихме с пушките на Крис Хансен (ТВ-водещ, преследвач на педофили). Ние започнахме големия лов, наречен „Операция Даркнет“". Намерените IP-адреси са изпратени на ФБР, Интерпол и други служби за сигурност.


6. PayPal


Обект на атаката: Сайтът за електронна търговия PayPal.


Резултат: Над 20 хиляди потребители на системата за разплащане закриват сметките си по молба на Anonymous. Причината: арестите по делото „Уикилийкс“.


Дата: юли 2011 година


Какво се знае: С помощта на DdoS атаки хакерите разбиват сайта PayPal.com и започват кампания в Туитър против тази система, с молба към нейните потребители незабавно да закрият своите сметки и да намерят алтернатива. Онлайн групировката заявява, че PayPal е „алчна и корумпирана“ организация, тъй като е блокирала сметките на привържениците на Уикилийкс. В първия ден от тази кампания системата за плащания губи по четири клиента на минута. В резултат акциите на компанията се сриват и тя търпи загуби от близо 1 милиард долара.


Арести: През следващите седмици американските власти арестуват 19 души, за които се твърди, че са свързани с атаките. Между тях има граждани на САЩ, Великобритания и Холандия.


7. Правителството на Тунис.


Обект на атаката: сайтът на тунизийското правителство.


Резултат: сайтовете са затворени


Дата: 3 януари 2011 година.


Какво се знае: Anonymous използват DoS-атаки срешу официалните страници на президента и правителството на Тунис. Групата публикува съобщение за медиите под името „Операция Тунис“. Властите в африканската държава става жертва на хакерите заради цензурата и начина на подаване на информация, обясняват авторите на видеото.


8. HBGary


Обект на атаката: HBGary Federal, компания за компютърна сигурност, която работи с американското правителство. Измежду различни задачи в сферата на безопасността, на фирмата ѝ е поръчано да разкрие мрежата на Anonymous.


Резултат: разбит е акаунтът на генералния директор на компанията Аарон Бар и са откраднати над 70 хиляди конфиденциални съобщения от електронната му поща. Бар подава оставка.


Дата: 6 февруари 2011 година.


Какво се знае: Anonymous проникват в Туитър-а на Бар и започват да разпращат послания като: „Днес изнесохме урок на всички. Когато решим да ухапем този, който се опитва да ни унищожи, то ние ще го ухапем много силно“. Хакерите също така разпространяват в мрежата адреса и номера на социалната застраховка на Бар.


Между другото: Разкритията на Anonymous показват, че HBGary е прибегнал до незаконни и нечестни методи за дискредитацията на журналиста Глен Гринвилд от Salon, който често писал за разкритията на Уикилийкс. Бар и неговата компания използвали кибератаки, лъжлива информация, фалшиви документи и шантаж.


9. НАТО


Обект на атаката: мрежата на Организацията на Северноатлантическия договор.


Резултат: разбити са сървърите на НАТО


Дата: 21 юли 2011 година


Какво се знае: Хакерите крадат от системите на НАТО данни около 1 гигабайт, но след това решават да дразнят ръководството на алианса в Туитър, заявявайки, че публикуването на секретна информация от военен характер би било „безотговорно“. НАТО признава атаката чак, когато Anonymous публикуват секретните документи в PDF формат.


10. Сциентоложката църква


Действия: DOS-атаки срещу уебсайта на църквата


Дата: Започват на 14 януари 2008 година. Атаките продължават.


Какво се знае: Сциентоложката църква попада в полезрението на „анонимните“, след като религиозната организация публикува (според хакерите пропагандно) интервю със своя известен член Том Круз.


На сайта WhyWeProtest.net членовете на  Anonymous постоянно поместват свои изявления, в които се казва, че сциентологията е мошеническа организация, която разпространява лъжи и нарушава човешките права. В официално видео се казва, че кампанията срещу църквата няма да спре, докато тя не бъде напълно унищожена. 


Е... излях си душата, мисля...
Благодаря за вниманието и, че ме изтърпяхте ;Р

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия