Какво се случва заради "АСТА"...

По подобна тема отдавна не ми се беше случвало да пиша, особено когато всичко върви така скучно и безсмислено, но ето сега... появи се "АСТА". Цитирам информацията от няколко места, за да се поизясни повече случаят:
Тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество. Интернет доставчиците пък ще бъдат отговорни за незаконните действия на потребителите си. Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата. Това е само част от законодателните действия, който трябва да предприеме България. Причината - в четвъртък посланикът ни в Япония Любомир Тодоров сложи подписа си под международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Решението за това е взето от Министерския съвет. Кабинетът е гледал текстовете от АСТА на две заседания. Финалната позиция е в взета на 11 януари т.г."
/ В крайна сметка какво?! Ще ни ограничат, ще ни блокират, ще опитат да ни спрат... да спрат достъпът ни до интернет, най- ценното и едва ли не най- важното нещо в съществуването на средностатистическия човек в днешни дни. Ще ни накарат да -изчистим всичко от компютрите, телефоните и флашпаметите си, в противен случай ще ни глобяват, съдят и ще ни създават още купища проблеми. И за какво? Заради музиката, филмите, дори снимките... да, според този закон няма да имаме право дори да ползваме снимки на любими изпълнители, актьори, анимации за декстопите си, а още повече- забранява се ползването на анимационни герои дори за детските десерти...
Според АСТА държавите, ратифицирали документа, трябва да ограничат разпространението “на програми или уреди, които заобикалят защитата за копиране на дисковете с програми, филми или музика”. Това на практика означава забрана на торентите, с които се споделят файлове, торент сайтовете, както и мултимедийните плеъри. Споразумението срещу фалшификациите е подписано от общо 21 страни от ЕС. Преди това е парафирано и от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария. Пет държави от ЕС все още не са се присъединили: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия. АСТА обаче предизвика бурни протести в почти всички държави. В Полша миналата седмица на улицата излязоха 10 000 души. Американският Конгрес се отказа миналата седмица от приемането на два закона срещу интернет пиратството SOPA и PIPA. А докладчикът на европейския парламент за ACTA Кадер Ариф подаде оставката си. В изявлението си той отрича целия процес, довел до подписване на споразумението. Според него това е станало непрозрачно, без включване на гражданското общество в обсъжданията и без в текста му да бъдат включени исканията на Европейския парламент. “Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства”, пише в мотивите за оттеглянето си Раиф. Накрая заключава: “Аз няма да взема участие в този маскарад.”
Това е ощетяване! Това е погубване на човешките права! Позор за взели решението, не за друго, а защото се превръщат в "тръни" в очите ни. Но ние можем поне сега, поне този път да направим нещо, не просто да се вдигнем да бунт за ден- два, а да го направим мащабно и силно, всички, нали? На този етап, най- силните съюзници на всички ни са Anonymous, те имат нашата подкрепа, ние тяхната.

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)