Летен Книжен Таг [The Summer Book Tag]

Миналата година горе-долу по това време попълвах един друг таг, носещ името "Пет любими блога"...би било добре да обновя тага на Ади и да добавя още някой и друг линк към ограничението от пет, но има време. А до токава се заемам с един нов, много интересен таг, който започва ето от тук - ~ Books. Coffee. Rain. Music. ~  и веднага щом прочетох този пост, нямаше как да не попълня въпросника на Теми ^_^
Пък да видим какво ще излезе...все пак е лято и летните четива "валят изведро" :D

~*~*~

1. Намери книга, която те кара да мислиш за лятото?
Веднага и без никакво съмнение тук се сещам за книгата на Михаил Вешим - "Когато бях морски капитан". Една много приятна книжка, до толкова реалистична, че сякаш самият читател е на пътешествията, заедно с автора...
Има и още една, но нея специално ще я оставя за по-надолу ("Лятна детективска история с таралежи")


2. Коя книга прави деня ви по-хубав?
Тук са няколко и са книги, към които има много спецално отношение. Знаете ли кой е Бартимеус? Един джин (дух, демон) но не какъв да е Джин, а най-забавното създание във всички възможни измерения.
И трите книги са чудесни четива, с които можеш да се забавляваш, да се тревожиш, да поплачеш дори - кога от смях (най-вече от смях) и малко тъга ("Портата на Птолемей").
Джонатан Страуд има много приятел литературен език (жалко само, че четвъртата книга я няма на български u_u )





3. Намери жълта книжна корица?
Като чуя жълто и първата ми асоциация е с Робърт Чеймбърс и "Кралят в жълто" (и за една жълта рокля, но това е съвсем друга тема :D ). Много харесвам тази книга. С всичките си аномалии, философии и символизъм, който се открива само ако четеш между редовете, а и авторът сямат е един от най-добрите за времето в този жанр.


 Тази книга, заедно с един жълт учебник по философия за 11 клас, друго жълтеещо в книжна форма нямам, уви...


4. Кое е твоето любимо лятно четиво за плажа?
Понеже е лято, понеже е морско, понеже съм близо до Несебър, а героите на Българ са именно от там...една много забавна книга-игра, която отнема едва няколко часа, но пък ако решиш да играеш няколко пъти и да избираш радлични отговори, приключението може и да няма край :}
 (ревю скоро)


5. Коя книга изпълнена с екшън те накара да тичаш за сладолед?
Не просто да тичам за сладолед, а направо да си търся ледчета, защото някои елементи още в началото са толкова идеално описани и пресъздадени, че по някое време се замислих наистина каква ли жега е в тези "пържилници".
Става дума за една истински червено-златна книга, в която не само че има екшън, но и е бая горещо... "Червен изгрев" от Пиърс Браун.


6. Като слънчево изгаряне, коя книга те остави с болезнен край?
Истински болезнено...последната книга за Шерлок Холм, която прочетох. Всички истории за този детектив са ми страшно любими, а ми беше такава мъка, когато изчетох разкава, в който Холм загива, заедно с Мориарти. И после се радвах страшно, когато стигнах до разказа, описващ завръщането му...истината е обаче, че в "Домът на коприната" (ревю скоро) Шерлок е представен по същия перфектен и толкова объркващ начин, толкова симпатичен, както винаги (дори и в тази книга образа му да не е на сър Артър Конан Дойл), но пак си болеше и ми беше толкова мъчно...сбогуването с един толкова любим герой...
В този ред на мисли не мога да не поставя под този въпрос и "Винага в нашите звезди", книга която погледнах малко скептично, но върху която си излях очите...всеки, който я е чел, знае защо и сигурно споделя моята съдба.


 
7. Като залез, коя книга те остави с красив/хубав край?
Книги много, такива които са ме омаяли и са ме оставили дълго време с мисълта колко прекрасно завършват, но има една-единствена, която лично аз едва ли не боготворя - "Граф Монте Кристо". И конкретно посочвам втория том на пълното издание, защото най-голяма сила, не само в конфликт и в развръзка, има именно във втората книга. А и това романът, който съм чела няколко пъти и то последователно, защото не мислех, че ще мога да премина на друга книга, чувството още ме държеше, а и сюжетът ми е много на сърце... (пък и изпит по педагогика имах върху урок за Монте Кристо :D)


8. Коя книжна корица ти напомня за залеза?
Хах, някак много забавно стана, но веднага асоцирах с новото издание на "Дракула" от Брам Стокър, само че корицата не е слънчев залез...по-скоро лунен залез, макар и невероятно красив...
Затова пък, за да бъде точен отговорът на този въпрос, тук ще поставя книгата на Деян Копчев - "Лятна детективска история с таралежи" (която трябваше да е заедно с Морския капитан на Вешим, но заради залеза си е тук) =) 

9. Коя е поредицата, която се надявате да прочетете това лято?
Ха, сега стана интересно...поредица, поредица...Истинско нетърпение изпитвам към поредицата на Крис Удинг - Приключенията на Кети Джей. А също и приключенията на крадеца-магьосник от Рейчъл Арън - Приключенията на Илай Монпрес (а с моето особено неблагоприятно мнение към жени-авторки ще чета именно тази поредица от началото до края с подозрение, пък дано ме спечели)
 :)










 

     

   

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)