За " Аватар" на Джеймс Камерън

Не знаех за направата на филма, преди да видя трейлъра му в киното, прожекция на друг филм. Очите ми останаха на екрана, впечатлена от ефектите още от онези секунди с кадри от него. Помня обаче думите на събеседникът ми- " Това е гадно!"- неприемливо възклицание, имах намерение да посетим киното, когато прожектираха "Аватар" като доказателство, че филмът си заслужава наистина, повече от предполагаемото.
По принцип преценявам качеството и интереса в сюжета на всички филми едва от първите пет- десет минути, безпогрешна моя преценка всеки път. На кино не успях да видя филма, но в момента, в който излезе в торент- тракерите, си казах, че искам да гледам този филм повече от веднъж или два пъти. И ако на трейлъра ми останаха очите, то по време на самия филм и дъхът си загубих.
Познавам и хора, които продължават да твъдрят, че "Аватар" е гаден, безинтересен, дори извратен от гледна точка външността на народа на Пандора- нави. На мнениесъм, че тези които приемат по този начин такъв сюжет, такива безумно красиви гледки и племенни отношения, не са разбрали и едва ли някога ще разберат множествот замисъли във филма, в начина по който се развива животът на една такъв, макар и измислен, свят. Измислен обаче до толкова, до колкото продължава да се приема като просто филм... не мисля, че е правилно. "Аватар" не е просто филм, наистина, а една истина, чакала повече от десетилетие за да се разкрие пред очите на хората, зрителите и да отправи свое конкретно послание към всички аудитории. Приятно е да се чуе: "Вможно ли е да има такава планета, подобна?", "Дали наистина има някаква нещо като Велика майка, както Еайва?", "Защо и ние не бяхме такива?" и така нататк. Всякакви подобни въпроси, може би оставащи без отговор, но пораждащи още повече и каращи мнозина да се позамислят най- вече над последния въпрос. Правя по-близко сравнение с индианците, отколкото с кризата, когато белият човек нахлул в земите им и пожелал повече от колкото трябвало. Само, че едно време индианците са загубили, "Аватар" обаче разкрива цялостната битка за свободата и отстояването на личното, незаменимото за каквото и да било друго. Наистина, защо ли и ние сега не сме такива, отношенията ни едни към други, отношенията ни към заобикалящото ни? Може би, всъщност не "може би", ами в действителност защото все по- малко са хората, замислящи се над подобни на горепосочените въпроси без да има основателна причина. И е прекрасно това, което геният на Джеймс Камерън е сътворил- едно чудо, което ще остави отпечатък сред тези, възприели посланието му в цялостният си смисъл.


***
Режисьорът е бил готов с проекта за този филм веднага след “Титаник” (1997). Предпочел е обаче да чака цяло десетилетие,за да се развият технологии, позволяващи пълна реализация на идеите му. 60 на сто от кадрите в “Аватар” са компютърна анимация. Подготовката за снимките е била грандиозна. Камерън е пратил стотици хора от екипа на едномесечни тренировъчни лагери в джунглите – за да свикнат с тежките условия, при които после се е работило в Нова Зеландия. Подобно на Джордж Лукас с неговите “Междузвездни войни”, режисьорът е създал не просто филм-феномен, но и една цяла нова вселена, от А до Я. Нови планети и извънземни същества. Нови космически кораби, пътуващи до тях. Нови транспортни и технически средства. Невиждани животни и растения на Пандора, нов език (с някои думи и звуци, взети от древно-етиопски и от езика на новозеландските маори)... Всичко това тепърва ще носи още милиарди долари.
***

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия