Светът се сбогува с двама гении на литературата - Харпър Ли и Умберто Еко


Харпър Ли, писателката, която придоби световна слава с романа "Да убиеш присмехулник", е починала на 89-годишна възраст, предаде "Ройтерс".

Изненадващо 55 години след публикуването на единствения й роман през февруари 2015 г. адвокатите на Ли съобщиха, че са намерили в сейф ръкопис, който сюжетно е "продължение" на "Да убиеш присмехулник", но е писан преди него.  Романът "И страж да бди на пост" излезе през юли миналата година.

Действието в "И страж да бди на пост" се развива в Мейкомб, Алабама, където порасналата героиня Скаут се връща да види баща си, Атикус Финч, 20 години след събитията в класическия роман за расизма в американския Юг. Заглавието идва от библейския стих "Защото Господ ми рече така:/Иди постави страж, та нека възвестява каквото види." (Исая 21:6).

За запознатите с първия роман на Ли обаче имаше доста изненади, защото се оказва, че благородният образ на Финч на защитник на чернокожите не отговаря на истината и той е убеден расист, който дори някога е посещавал сбирки на Ку Клукс Клан.

Писана през 50-те години, "И страж да бди на пост" е първата книга на Харпър Ли. По съветите на издателя й обаче тя е преработена из основи и се превръща в "Да убиш присмехулник", където героите са деца. До есента на 2014 г. писателката смятала ръкописа за изгубен, но е много щастлива от внезапното му появяване, написаха адвокатите й през пролетта.

На 84 години почина писателят и философ Умберто Еко, съобщи Би Би Си.


Италианецът стана световноизвестен още с първия си роман "Името на розата", а последната му книга излезе през миналата година - "Нулев брой".

Еко е починал късно в петък вечер (19 февруари) в дома си, според съобщение на семейството му.

"Не знам какво очаква читателя...Мисля, че
писателят трябва да пише това, което читателят не очаква

Проблемът е не да питаш от какво се нуждаят, а да ги променяш...да създаваш този читател, който искаш за всяка история". Този цитат на писателя припомня "Гардиан" в съобщението за смъртта му и отбелязва, че е от последното интервю, което е давал пред британския вестник през миналата година.

Би Би Си пък припомня, че самият той е казвал "Аз съм философ, пиша романи само през почивните дни" и "всяка история разказва история, което вече е била разказана".

Сред най-известните книги на Умберто Еко са още "Махалото на Фуко", "Островът от предишния ден", "Баудолино", "Пражкото гробище", на "Трактат по обща семиотика", "Семиотика и философия на езика", "Пет морални есета", есетата "За литературата", "Изповедите на младия романист" и други. 

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Littera MeiBook House за символите на Feng Shui