Какво нещо е човека- и черно и бяло...



Човек? Що за понятие е това? Една малка думичка без определени ограничения? думичка с голям, не, огромен обхват. Едновременно малка и едновременно голяма, но това не дава никаква информация за самото понятие "човек". Кой е човек? Онзи, който пуска монета в шепата на просяк, или този, който дава парче хляб на същия този просяк, или пък... самият просяк, седящ на студения бурдюр и молещ за монета. А какво ще прави с нея, дали ще си купи хляб или ще я даде за друго, за нещо вредно. И ето пак, кой е човек? Този, който му дава монетата с цел да му помогне, а в същото време му дава нещо, с което той ще си навреди. И ето, че "човек" се оказва другия, онзи който ще му даде хляба, но... тук има едно голямо "но", колко от хората, колко от човеците биха направили това наистина. Задънена улица! Понятието "човек" отново изгуби смисъла си.
Да погледнем от друга страна. Какво е човекът? Ден, може би? Светъл, топъл, приятен... добър? Или нощ? Тъмна, студена, неприятна... лоша? Или пък е обратното и на двете, за всеки деня е просто ден, или пък деня е като нощта. Обратното и за самата нощ, просто нощ или нощ като ден. Или пък... е просто едно парче дърво, оцветено с различни бои, най- открояващите от които са черната и бялата. Но кой може да е майстора? Родителите, предците, приятелите. Боя идваща от всички, те са четките, а кутийките, те са неизвестни, те просто съществуват. Кутийка с боя, от която всеки гребва и оцветява, насам и натам, този и овзи, в черно и бяло, още от раждането до самия край. Като стар филм, там хората са черно- бели, поне за зрителите и това може би е било от полза тогава. Как? На този въпрос обяснението е дълго... просто никой не се е интересувал от това, което се крие в парчето дърво, черно- белите са си били просто черно- бели...
И след всичко това, какво е човек? Какъв е човек? Черен или бял, или и двете? Има ли изцяло "черен" и изцяло "бял" човек? Има ли някой, който би пуснал в ръката на просяка, не монета, а парченце хляб? А има ли "сиви" хора, или тази боя просто не съществува? Кой знае... знае се само, че "човек" е една малка думичка с голям, не, огромен обхват.

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)