Още Коледна декорация и украса - у дома и на работа {BlogMas - Ден 8}

Искаше ми се осмият ден да е посветен изцяло на украсата вкъщи, но се оказа малко трудно да снимам наистина красиво, от друга страна пък децата в класа ми изработиха толкова много коледни украшения през последния месец, че ми се иска осмият ден да е посветен само на това, което първокласниците направиха в класната стая. Затова и ще започна именно с нея.

Коледната елха е малка и скромна, но винаги е радост за децата да я украсят. Имам я от четири години, всъщност това ще й е пета Коледа и изглежда чудесно, играчките също са непокътнати, като ако нещо се счупи, то на следващата година се заменя от ново, плюс традиционно добавянето на нова играчка. Знам за една традиция, която не ми е ясно от къде идва, но го правя от ученичка - всяка година взимам поне по една нова играчка за елхата вкъщи, така става и с елхата в класната стая.
Гирляндите от цветна хартия са познати от векове сигурно, а са и любимото творчество за децата, защото са лесни и хубави, пък и се получава едно съревнование за най-дълъг гирлянд. Снежинките са майсторство на моя колежка, която е прекрасен творец що се отнася до изобразяването и изобретяването на подобни неща. 

В класната ни стая всъщност има четири елхи, като освен тази от първата снимка, има една в същия размер, а може би мъничко по-голяма, окачена на стената и пълна с изненади за всеки ден до коледа, като това е стимул за малчуганите да са старателни и послушни - в края на учебния ден, всеки ден до Коледа по едно дете си взима по една торбичка от джобчетата - шоколадово джудженце на Линд, ключодържател с Дядо Коледа, малка дървена играчка за елха, коледно късметче - по три от всяко в пликче, така че да е разнообразно и интересно. Самата елха от преди две или три години, от Lidl, като в момента мисля, че в някои маказини от веригата могат да се намерят еленчета, джуджета или кутии с чекмеджета, представляващи такъв тип адвент календари.


И за да не скрием хубавата си гледка към планината, не сложихме всички снежинки по прозорците, колежката ми и децата са украсили калчуковото дърво с тях и е станало симпатично.
Самото дърво е на повече от десетилетие и през година-две го подрязвам, за да се сгъсти, но и за да не става твърде голямо и да не може да стои изправено (вързано е, всъщност).
А ето я и третата ни Коледна елха, като четвъртата е същата, но е голяма, колкото филцовата с джобчетата. Всичко тук е творение на дечицата, всеки един детайл - рисуване, оцветяване, изрязване. Учителите само показахме кат да навиват брадата на Дядовците с молив, как да сгъват къщичките и как точно да залепят някои части, за да се получат правилно. Трудно е да се види всичко детайлно, затова и пускам линкове към всичко, което сме използвали за принтиране, оцветяване и изрязване - някой може да реши да си направи град от къщички и армия от снежни човечета. А елхата пък е направена от много на брой малки елхички, залепени една за друга, за да създадат тази форма.


А  сега и обиколка на част от домашната декорация, започвайки и тук от елхата, която преди три години имаше сериозни приключения с малкия бандит (който ще видите на последната снимка) и от тогава, за да има елха, се налага да бъде връзвана за специално забити за това дюбели в стената. Иначе господинът на прозореца изобщо не се впечатлява и я подминава като нещо напълно безинтересно. 
И тъй като елхата не е на пода и всичко по нея и под нея може да се вижда и да създава настроение, то и затова отдолу е отрупана с много коледни играчки и други декорации.
Една част от домашната украса си стои и през цялата година, нищо че в магазина стоеше с раздела с коледна декорация. Звездата е от Pepko, а надписът home от Jysk. А телената елхичка - нямам идея от къде е. 
Един снежко, който през цялата година се крие някъде из между морските, летни декорации и излиза напред само зимата, а тази колбичка е специално декорирана от мен  с мъниста, камъчета, някоя и друга мидичка за пълнеж, играчки от елхата, останали без онази част, на която висят и малък гирлянд със топли светлинки на батерии, които се включват сами вечер и блещукат като светулки. 


И това е сглобяване собственоръчно, макар че вече си смени мястото, тъй като хулиганът в бяло успя някак да се качи на нивото на рамката и да скъса въженцето...
Още малко от елхата в синя светлина. А за една друга част от декорацията ми се вижда в снимките на адвент календарите с чайове. 

 И...хулиганът в бяло, пръв помощник при украсяването и прибирането на украсата, най-нетърпелив да посрещне Дядо Коледа и да му опасе брадата, толкова обичащ цялата тази игра на Коледа, защото за него да се украсява за празника си е подготовка на терен за детска площадка и игра, и добре че елхата вече не може да мръдне от мястото си, та той си се катери по нея без да се притеснява, че ще падне заедно с нея.

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Вазов го е казал - "Опълченците на Шипка" - 1877

Якудза - Японската мафия