Градска Коледна украса {BlogMas - Ден 2}


 
С всяка изминала година градът се развива, освежава и разхубавява. По такъв прекрасен начин се променя и освежава украсата за всеки сезон и за всеки голям празник, тематична и старателно подредена.
 Вторият ден ще бъде посветен на Коледната украса из моя  град - Перник.

 Макар да мисля, че не съм успяла да уловя всеки един детайл така, както наистина изглежда. Като например този симпатичен малък снежен човек, направен от дърво - толкова очарователен, че даже ме въодушевява да опитам да си сглобя един такъв с няколко изрязани  парчета или по-скоро дървени плочки от трупчетата за камината. В града се намират няколко подобни навесчета, по чиито стени са поставени снимки, свързани с историята на самия град.
През Перник преминава река Струма, поради това са разположени множество мостове, които също са украсени по много красив празничен начин. А тук вмъквам и, че вечер целият град светва и всичките светлини от украсата създават едно приказно усещане. Вмъквам тук, че мостовете в централната част бяха реставрирани през 2020 година - обновени, със саксии с цветя през лятото и чудесен поглед към реката, в която всъщност чудесното са плаващите диви патици, а от време на време и някоя чапла.
   

Смятам, че най- хубавото нещо, което се случи през есента тази година, на което да се любуваме в града е старият мост със статуите, едни от най-красивите в града (за някои малко грозновати, но са символ именно на този мост към централния парк), който беше цялостно ремонтиран, а осветлението му може да се нарече празнично през цялата година. Часовникът пък придава много атрактивна визия на моста. На самият мост всъщност има и специален кът за снимки.

 

     И една бърза снимка на любимите диви патета.


Връщам се обратно от парка към центъра, за да направя няколко снимки на Двореца на културата - друга моя любима сграда с интересна архитектура. Като пред Двореца се намира още един...не, всъщност още две кътчета, специално пригодени за снимки - коледната рамка с подаръци, разпръснати из храстите и един гигантски подарък.


Търговска улица е най-голямата пешеходна улица, по чиито страни са разположени магазинчета, кафенета, сладкарници и така нататък, но е голям кеф да се минава по нея.
      


И стигнах до Коледната елха, която за мен лично е невероятна, всяка година е различна и всяка година през последните две-три години е прекрасна...
Следващите няколко кадъра и видео са точно от тази вечер, когато запалиха светлините на елхата и площад Кракра.

 

 




И като за финал на тази колекция от снимки, последните седем не са мои всъщност, ето и Ден 2 от адвент календарите с чайчета.



Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Вазов го е казал - "Опълченците на Шипка" - 1877

Якудза - Японската мафия