Жътварски разкази през април ("Априлска жътва" - Бранимир Събев)

Каквото и да съм казвала за Бранимир Събев, вече съм го направила в останалите ревюта на неговите сборници или пък на живо, пускайки по някой и друг лаф.

"Априлска жътва" (Ибис, 2015) е изключително силен сборник, в който може да се открие абсолютно всичко - от фентъзи, фантастика, хорър, че дори еротика и романтика, но така изкусно преплетени, че съспеснът се стоваря изведнъж, точно както си му е редът.

Помня, че преди да излезе сборника, чоплих Бранко малко да разкаже какво планува и на две на три ми пусна няколко спойлера, само че те естествено не бяха достатъчни, за да ме подготвят за нещото, заради което си наруших съня. Разказите се четат така, сякаш самият автор ги разказва на живо, в неговият характерен, отличителен стил, с който ошлайфва героите си като със замах.

И както си му е традицията, аз ще кажа по няколко отличителни думи за всеки от разказите.

"Лъстиво сърце" е първият разказ, след който само поклати глава стреснато. Все пак става дума за най-известният бардак в Лас Вегас и възможността всеки посетител да получи точно това, което желае, в пълния смисъл на думата си разбира се. Една описателност на детайли,която си личи и във всеки разказ на Бранимир Събев и потресаваща изненада от това, което основният герой наистина желае да получи в бардака...

"Наемник" - на какво са способни две дечица, брат и сестра, за даполучат отмъщението за смъртта на родителите си. Да продадат всичко, дори и част от себе си, но да наемат човекът, който наистина може да им даде това отмъщение. Парите са всичко за него, дали обаче са достатъчни, за да се изправи Наемникът срещу чудовищата, излезли сякаш от дълбините на някоя адска дупка?
Разказ, отличен в конкурса за фентъзи на сп. Дракус.

"Водният град" е разказ, който съм чела в сборника "Мечове в морето", за един постапокалиптичен свят, погълнат от вода...

"Скрежко" се превърна в изключително любим за мен разказ. За едно малко бяло котенце, открито съвсем случайно по средата на зимата от една живееща сама жена. Коте, което се превръща в най-близкият й приятел, закрилник и партньор дори и в най-ужасяващото деяние, на което котаракът е сбособен.

"Големият двубой" е може би най-необичайният разказ в сборника. Сражението на две момчета, траяло осем години. Те винаги са съперници, винаги са врагове, но техните битки не са с голи ръце или с оръжия, техните битки са на много по-различно, дори по-високо ниво. Докато в един момент не разбират колко по-голяма сила могат да са...рамо до рамо.

"Хотел „Макабър” (в памет на Адриан Лазаровски) - хорър разказ, заливащ стените и пода на един хотел с кръв и ужас, докато един човек се опитва да се измъкне от там. Само че този хотел се оказва едно много по-различно място от света, в който той е живял до този момент. Ужасът и смъртта са в основата на това ново...съществуване.

"Сурат пазар" - Златомир Арнаудов притежава дарбата да променя живота на планетата към по-добро, което сериозно удря по политици и престъпници в световен мащаб и е без съмнение най-издирваната личност в близкото бъдеще. Примката около врата на този българин от бъдещето се затяга обаче и единственият му изход да продължи делото си, да превърне света в това, което трябва е като промени себе си...дори и по изкуствен начин.

"Вярна и единствена" осмият разказ представя един безмилостен варварин, претърпял точкова много битки, толкова много сражения, заставал не веднъж пред други безмилостни противници, размахвайки брадвата си. Но животът не може да е само битки и варваринът започва да чувства нуждата от семейство - жена и деца. Всяка една жена в живота му до сега не е била подходяща или вече я няма, но за мъж като него спътницата му може да бъде само една, само тази, която винаги е била с него...

"Отмъщение" - чиста фантастика за отмъщението на един осемнайсетгодишен младеж може да доведе до такова положение, в което младежът не изпитва никакви угризения за отнетите от него самия животи. Оказва се предаден, обаче, измамен и вендетата му  е двустранна, докато самият той не се превърне в най-големият престъпник на планетата си.

"№ 24" е номер на апартамент. Новият дом на новият учител по биология, който се държи изумително добре с учениците си и особено с двама, превръщащи се в негови любимци и на които той разказва всевъзможни истории. Само че този учител не е точно това, което момчетата са предполагали и той самият не е толкова добронамерен, колкото се е представял до момента, в който не се среща с другия нов учител в училището.

"Черните кучета" - зловещ хорър, изключително брутален, безмилостен, потресаващ. Да. Много, много добър. Черните кучета дебнат, те са навсякъде, те са гладни, те преследват дори този, който ги храни и птиците и животните не са им достатъчни. Черните кучета са повече от глутница...и само един човек ги вижда.
Може би и това е най-пълният разказ в сборника, има присъствие на героя, развитие, ескалация в набавянето на храна за Черните кучета, но и към доставянето на мъничко удоволствие  и на героя, преди да си вземе сувенир и да предостави на кучетата останалото.

"Самак" - дори животните могат да търсят отмъщение, дори те могат да желаят да убиват безмилостно, просто за спорта или защото така са решили. Разказът е на ловна тематика, а самакът е един много специфичен ловец, преследващ ловци.

"Странния случай със съдия Фолсъм" - най-дългият разказ в книгата. Съдия Джеймс Фолсъм е един от най-уважаваните жители в града. Той е страховит, деспотичен и жесток дори към съпругата си и синовете си. Но съдията пази тайна, заедно с голяма част от елита на града. Една секта, граничеща с параноичност и истерия, и със нещо свръхестествено, скрито под имението, в което братята и сестрите се събират и наказват тези от жителите, които според техните разбирания и канон са извършили грях. Един от наказаните е и един от синовете на Фолсъм. Ужасът направо пълзи по пода...

"Априлска жътва" - уау разказ! Запознати ли сте с "Гняв" на Стивън Кинг? А знаете ли какво се  е случило на 20 април 1999 година в Щатите? Между двете има толкова допирни точки, колкото и разминаващи се, но Бранимир Събев е представил сюжета по действителния случай през един свой  поглед и по един нов вълнуващ и разтрисащ начин. 
За този разказ си мислех, че би бил подходящ и в началото на сборника, след като носи неговото име, но като финал е идеално, точно като завършекът на всичките онези животи или като краят на героите, след като са изпълнили това, което са желали...

Въпреки жанровото разнообразие, сборникът е много емоционален, навявайки на различни размисли в точните моменти.
А корицата е уникална, много готин замисъл!

И като за финал - четете ли, не го правете преди сън, защото от него няма да остане и следа.

Още за книгата:
От самия автор - в THE DARK CORNER
в Goodreads
Първи впечатления от последното прочетено
Shadowdance
Под моста
Мy fantasy experience
от Донко Найденов
от Вессислава Савова

И за другите сборници на Бранко - За сборниците на Бранимир Събев

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)