Световен ден на книгата

 
" През 1995 година ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право, а за дата е избран именно 23 април.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Този ден бележи рождението и смъртта на много други бележити автори.

Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С отбелязването на такъв ден от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга.

В рамките на Международният ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се откроявар и няколко символични „битки” между Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за образование и самоусъвършенстване.

“Четенето е като частен разговор, но книгите са за споделяне – споделяне на опит, знания и разбирания”

Честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес! "


И макар да не съм писала от месеци в блога, е време да започна да съживявам малко от малко съществуването му. Все пак си има причини за всичко и моите са...ами, хм...'айде друг път ще ги разказвам. Сега имам намерението, подтикната от идеята на една моя преподавателка от бакалавърското ми образование, да извадя по едно изречение от всяка една книга покра ймен в момента. А покрай мен в момента има доста книги...всяка чака реда си да бъде представена в ревю в съвсем скоро време и затова...Та въпросната идея е, тъй като днес е 23 април, от всяка една близка книга да се отвори 23 страница и да се препише 4 ред от нея. Да видим каква история ще се получи :)

"Значи е решено - Мракомет покледна към Мраколета, (...)"

"(...) изобщо не ме учудва - по-скоро бях впечатлен, че изобщо й се намират (...)"

"Въпреки многото рани, полуживият си оставаше страховит (...)"

" - Абе, я се разкарай - усмихна се Моника. - Излизаме с (...)"

"(...) Но имя много лъчезарни хора, купонът не спира, а (...)"

"(...) "не виждам, не чувам и не говоря" в бърза последователност."

"(...) окървавен и с бумтящо сърце."

До скоро писане...

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Вазов го е казал - "Опълченците на Шипка" - 1877