Коледен базар - Перник {BlogMas - Ден 6}

През този ден ще се разходим заедно до Коледния базар в центъра на града, през сглобените специално за зимните празници къщички, които аз лично посещавам за втора година, но докато предишната обиколих вечерта, то през теми минах през деня и предполагам не всички бяха отворени, но пък пак се порадвах на хубави неща. 
 



Къщичките може би са десетина, обграждащи Коледната елха в центъра, където е разположена кутията за писма до Дяко Коледа, както и една шейна, на която се радват най-малките и родителите им и си правят безброй запомнящи снимки. 



Като се има предвид, че времето е чудесно и не се усеща толкова коледно, хубаво е, че украсата по къщичките напомня кой точно сезон е и кой празник наближава. 



Както бях споменала в поста за Есенния базар, ще направя сравнение между двата и ще търся същите творци и майстори и тук, но още с първите стъпки из базара се забелязва, че повечето брандове ги няма, а вероятно са се разположили по други градове и на други коледни базари.

Подари любов или както аз ги наричан - Направено с много любов са една богато украсена и пълна с всякакви изненади и радости къщичка, където всъщност мен чанчетата ме грабват най-много, вероятно защото след двугодишен пропуск фестивалът Сурва ще се завърне с идването на новата година, а звукът от чановете на кукерите и сурвакарите зареждащ.


Има и къщички, посветени само на орнаментите и украсите за празника. Такива, които са наблегнали на играчки за деца...


Къщички, в които се предлагат топли напитки с разнообразни вкусове - от коледни към есенни, а вероятно и някой по-свеж като за лятото би се намерил.


Гофрети, традиционни балкански скари, покрай които са подредени и маси със столове или пейки, различни пуканки и топли царевички...
 
Сладки изкушения, близалки, бонбони и био продукти, мед и медени изделия.
 

А това всъщност трябва да е официалният вход към базара - украсен със забавляващи се огромни плюшени мечки и охраняващи чинно оловни войници (което ме подсеща за скорошен филм в киното - за Лешникотрошачката).


А точно срещу така нареченият официален вход са къщичките с локуми и още безброй сладки изделия, защото Коледа основно е сладост и захар.


От този ъгъл може да се види ниският подиум пред елхата, пригоден не само за снимки, но и за Дядо Коледа, който всяка събота и неделя се среща с децата, разговаря с тях, снима се, а може би и подаръци ще раздава...


Както споменах по-горе за кукерите, ето тук има една автентична уголемена фигура на кукер, който е изработен много майсторски, изкусно и старателно.
 
Предполагам някои от къщичките, които по това време бяха затворени и отварят вечер, са на творци от други градове, които представят творенията си и на други базари, а предполагам и някоя от къщичките е на онзи карикатурист, чиито услуги ползвахме миналата година и сътвори брилянтни картини за подаръци.



Ще приключа с една чаша лате с шоколад, ванилия и много сметана с шоколадови пръчици...


...което изпих на буренцата за любителите на виното.
Мечоците пожелават Весела Коледа, а вечер, гледайки други снимки цялата тази конструкция сияе, примигва, свети и искри по абсолютно празничен начин.


Общо взето има за всеки по нещо, има различни храни и напитки, през уикендите има забавления, представления и игри.  



И традиционно за тези постове приключвам с адвент календарите с чай, като съм пропуснала да снимам  единият 5 и единият 6 и явно направо съм ги изпила.



А тук можете да видите и чуете някои от изпълненията, както и вечерните снимки, когато Коледният базар свети.

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Вазов го е казал - "Опълченците на Шипка" - 1877

Якудза - Японската мафия