Коледни лакомства от бутер тесто {BlogMas - Ден 10}


Остават още 15 дни до края на Блогмас и е време да започнат експериментите с различните лакомства - сладки или солени. Последните години правя подобни експерименти по няколко пъти и то все различни, никога не повтарям идея, макар да са много лесни и бързи.



Това видео е само за подсказка какво следва - сладки от бутер тесто с пудра захар, всяка съдържаща в себе си различен пълнеж и малко бадеми.




А това са малките бутер кроасанчета с кашкавал, които станаха готови много бързо и изчезнаха от подноса също толкова бързо. Бяха много вкусни, а вариантите за тях могат да са различни - от кашкавал, сирене, шунка (за който обича), сладко или само масло.
Но първо да си подготвим продуктите:
1. Пакет бутер тесто
2. 1 яйце
3. Сладко, конфитюр
4. Лешников тахан
5. Бадемов крем с какао
6. Бадеми или орехи
7. Пудра захар
8. Кашкавал, сирене (друго по избор)
Не съм ползвала никаква мазнина.

Ползвах това бутер тесто на Bella без въобще да се замислям или заглеждам по марка или цена, просто видях, че този пакет е двоен, с две кори, които влязоха напълно в употреба.
Не съм разточвала тестото, оставих го да се размрази и започнах...
Използвах тези три формички за изрязване на тестото, като ако не разполагате с такива, можете да използвате обикновена стъклена чаша и да отрязвате кръгчета, също стават, важен е крайният резултат с пълнежа.
Използвах домашно сладко от дюли, от вишни и от сини сливи за пълнеж, като малко прекалих с пълнежа. Някои намазах с крем от бадеми и какао, други с лешников тахан. Доставих и по някое бадемче вътре или отгоре.
Изрязват се по две еднакви фигурки, като върху едната се намазва сладкото, или се подрежда кашкавала, а втората я покрива.
С вилица притиснах ръбчетата на двете парчета от бутер тестото, за да се залепят, а и при изпичането да изглеждат по-интересни, накъдрени.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, отново без никаква мазнина, може да се сложи сладко отгоре, орехи или бадеми, а с останалата част от тестото просто се нарязват продълговати парчета с неправилна форма и се навиват на рулца, подобно розички, които също могат да се напълнят със сладко или с кашкавал.
От втората кора в пакета се нарязват триъгълни парчета, поставя се парче кашкавал или друг пълнеж от широката страна на триъгълника и започва да се навива към върха, като ако крайчетата не изглеждат добре или има вероятност пълнежът да изтече при печенето, те се подгъват навътре.
Разбива се едно яйце, с което обилно се намазват лакомствата, така че да се получи онзи лъскав златисто-меден цвят отгоре.
Пекох на 150 градуса за 15 най-много 20 минути или докато  не се зачервят като на първите снимки. 

После могат да се посипят с пудра захар или пък просто да се хапнат с чаша чай.
Споделете дали сте опитали тези лакомства и как са се получили при вас.
Идеята е почти импровизирана.


Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)