Коледни Книжни Предложения (2016)

Един бърз пост (тъй като за нещо повече нямам особено време, пък и пиша това за втори път след като първия файл изчезна безследно).
Мисля, че ще ми стане нещо като традиция преди Коледния панаир и преди пролетния панаир на книгата да пускам една такава картичка-колаж с предложенията ми за книги, които да добавите в библиотеките си. От всичко, което прочетох тази година, дори и да не съм написала ревютата все още (скоро, скоро ще го направя...), това са книгите, които ми направиха най-голямо впечатление и на които книги очаквам с нетърпение продълженията.
Опитах се да подбера заглавия от няколко издателства, от няколко различни жанра, така че никой да не бъде ощетен.

Коледният Панаир на книгата започва, но ако все още не сте готови със списъците си или няма да посетите панаира (както изглежда и аз тази Коледа ще пропусна*, но ще компенсирам през пролетта...), то ето една купчина книги...с коледна украса, които да не пропуснете да потърсите, да погледнете или да попитате (защото в тази купчина книги има една, която може да си получите лично от автора) ^_^



Като за начало - Издателство "Емас" с две книги, които ме плениха до неузнаваемост. "Ангелски свят" на Сюзан Ий е втората книга от поредицата "Пенрин и краят на дните" (писала съм ревю за "Ангелско нашествие" - първата книга). "Ангелски свят" е едно още по-динамично пътешествие на Пенрин, сестра й Пейдж, смахнатата им майка, която в
даден момент може да се окаже, че е по-разумна и нормална от всички останали...и Рафи. Ангелът с криле на демон и борбеното момиче, което не се спира пред нищо за семейството си (дори да научи един ангел да плува) се изправят пред цялото ангелско съсловие като срещата им в тази втора книга е дългоочаквано събитие, а накрая може би най-неочакваният и необикновеният герой ще се окаже ключът към сражението на ангелската тирания...или нещо по-страшно.
"Краля Демон" е една магическа история, която пленява скоростно. Мен ме грабна още с идеята за героят-крадец, носещ странна участ върху себе си, от там насетне срещата с магьосниците и озоваването на главния ни герой в най-неподходящото време и на най-неподходящото място, оказвайки се и с възможно най-неподходящия предмет в ръце,  заради който целият му живот ще се преобърне. Чайма е от авторите, които си боравят с истински вълшебен литературен език, без да натоварва, но описвайки и разгръщайки историята експлозивно...Очаквам продължението.


От Издателство "Софтпрес" съм избрала два трилъра, които ме накараха да потръпна от напрежение и удоволствие при развръзките. 
"На живот и смърт" (също имам ревю) е книгата, която ще препоръчвам до живот - не съм попадала на човек, на който да съм предложила тази книга и да не я е харесал, погълнал я на един дъх. Това е трилърът, който ще остане в челните позиции на личните ми класации сигурно завинаги. 
Почти в същото положение е и "Преди катастрофата" като в този трилър сюжетът се върти около около самолетна катастрофа и двама оцелели, с които читателите съпреживяват тяхното изплуване от ледените води, спасението им и стремежите им да останат жививълшебницата...а говорим за един мъж и едно дете. Но всъщност основната идея е това, което се е случило преди самата катастрофа и какво е довело до нея...Ноа Хоули притежава един от онези литературни похвати, със собствен и отличаващ се език, описвайки детайлите с безмилостни подробности.


"Донеси ми главата на принца", "Ако с Фауст не успееш" и "Просто шеметен фарс"...или накратко - 3 в 1 от Зелазни и Шекли под покрива на Издателство "Бард". Една прекрасна книга, не само визуално (защото е, защото е с твърди корици! Разкош!), но и с двама така неповторимо и непоправимо умели фантазийни писатели като Шекли и Зелазни (особено втория, който аз обожавам). Двамата да страховито дуо, съединявайки авторските си пера, изненадват на високо ниво и представят нещо разтърсващо...Но само да не се заблудите, това си Шекли и Зелазни, а триото от техни произведения е върхът на хумора във фентъзито. Книгата и тухличка, но и вълшебство от смях.
"Домът на мис Перигрин" и "Градът на гладните" (за първата книга съм писала ревю) са също едни разкошни визуално книги, колекции от чудати и страховити снимки, в комбинация със сюжети и герои, които дори и да са деца (до известна степен) всяват един прохладен страх и напрежение. Героите са живописни и красноречиви, но не толкова с характерите и нравите си, колкото със същността на силите, които притежават и заради враговете, срещу които се изправят. Третата час очаквам да е още по-вълнуваща.
"Валхала" е следващият трилър, който влиза в препоръките ми, но не като горните такива, а като трилър от типа на Дан Браун, Томб Райдър, Библиотекарите...схванахте, но не с точно такава магия? Става дума за арктическа експедиция и кораб, около който се завърта цялата мистерия, а драмата набъбва с всяка прелистена страница. Винаги съм обичала филмите за научни експедиции и мистериите покрай откритията на учените...а магията всъщност е в самото разкриване на мистерията около древното откритие.
Мери Хигинс Клар стана една от любимите и жени-писателки още с първата нейна книга, която прочетох преди месеци и от там насетне искам да прочета всичко нейно. "Няма да има утре" е само една от цялата поредица нейни съспенс книги, изпълнени с реализъм и мистицизъм, с емоция, шок и действителна неочаквана изненада. Страстта е вплетена в смърт, мистерия и неочаквани обрати покрай, както е известен на всички - възможно най-щастливият ден в живота, - сватбеният. Самата мистурия обаче ще бъде разгърната наново не от кого да е, а от продуцентите на телевизионно предаване, които разнищват неразкрити случаи от отминали години...Пресъздаването на случая с изчезналата мадоженка и разрешаването му не се оказва толкова лесно.

Една фантастика от Издателство MBG Books (изненадващо, нали? А книгата е още по-изненадваща). "Щурмът на рептилите" носи класическият вкус на фантастика, сюрреалистична и докосваща се до вечната мечтана материя - колонизирането на други планети. Но мечтата за разпръсването на човешката раса и по други планети среща стена - сблъсък и нападение на гущероподобни хуманоиди, които плануват унищожението на хората. Драконоподобни и изключително интелигентни, риптилите са врагове, каквито човечеството, особено пък пътуващо из дълбините на Космоса не е срещало. За първи път издателството отваря врати и на фантастиката в своите магически редици и аз много, много се радвам за съществуването на тази (първа!) книга.
А Весела Фламбурари знаете ли коя е? Една вълшебница! Забравете Хари Потър, ние си имаме Мина - магическо момиченце с клонка на Съдбата в косата си, момиченце, което преоткрива един нов свят в Белоградчик. Двете книги за Мина и магиите са задължителна част от всяка библиотека, а съвсем скоро очакваме и трета книга. Старият, така умилителен български фолклор, магията на старите приказките Весела Фламбурари е подхванала и оплела с такава чаровна лекота, а книгите й са прекрасни четива не само за малки читатели, но и за подрастващи... :3


От Издателство "Artline" също имам една книга за самолетни катаствофи - "Тримата" - всъщност не една или три, а цели четири, по едно и също време и в четири точки от света. Само  четирима оцелели - три деца и жена, която записва гласово съобщение, изслушвано и преобръщащо целия свят наопаки. Поредният трилър и признавам, че тази година наблегнах повече на книги от този род, колкото до фентъзита и фантастика, но съм невероятно доволна от прочетеното. Тази книга е една много интригуваща и съвършено съставена сюжетна бъркотия - всеки герой има своя гледна точка, която се представя на читателите по индивидуален начин и в един момент самите читатели се озоваваме в паника, че въпросите без отговори стават твърде много, а трите дечица ще бъдат разкъсани от онези, които стоварват своето неразбиране и нелогични обвинения върху тях. Но онова съобщение е виновно и паниката нараства все повече и повече, редом с тази у самите герои на книгата. Сара Роц разполага с афинитет към страховитото и обърканото и гради сюжет, който стиска здраво до последната страница.
Бях си казала, че тази година ще прочета всички книги за детектива-скелет Скълдъгъри Плезънт, но някак не успях (до четвъртата стигнах като първите три си имат ревютат). Затова пък препоръката ми е - вземете и осемте едновременно! И не ги оставяйте, докато не ги завършите. Всяка една от тях притежава своя чар, а Скълдъгъри Плезън се превръща в нетърпимо любим герой с нрава и сарказма си, с отношението си към другите и подходите си в решаването на проблемите...Все пак е жив скелет, всичко покрай него е необичайно.
Нийл Геймън пък е друг мой любим автор, който винаги ме изненадва с идеите и фантазията, владееща ума му. В този случай "Спящата и вретеното" е една интерпретация на познатата ни от детството приказка, невероятни илюстрации и...коренно различен развой на събитията. Самата книга е едно бижу... 


Препоръките ми от Издателство "Сиела" са особено цветни. На първо място (а сигурно и за Пролетния панаир пак ще е в списъка с препоръки) е "Петата купа" - исторически факти, реализъм, действителни лица и събития в тайфун, завъртащ и любимият ми литературен герой - Шерлок Холмс. Винаги съм скептична към книги за Холмс, изпитвам неминуема слабост към сър Артър конан Дойл, така че щом историята за детектива не е излязла от под перото на истинския му създател, подозренията ми са огромни. В този случай неоправдани - Дан Симънс се е справил чудесно с ролята на Хомлс и завръзката с Марк Твен, Самюел Клемънс, Хенри Джеймс...колоритна сбирщина от интелигентни и впечатляващи мъже, кой от кой по-нестандартни и впечатляващи. И Мориарти е там, дружно със своя вечен противник - Шерлок Холмс, който всъщност е изходната точка, елементът, колелцето, което кара нещата да се задвижат и всички сюжетни линийки да поемат в подходящата посока. Очарована съм от романа.
Още едно чаровно четиво -Жупел за закуска. Дневниците на един Д`Явол, което малко ми наподоби пакостникът Ян Бибиян и дяволчето Фют - обичам това дяволче, затова и обикнах Джинск (малкият син на Луцифер). Това дяволско хлапе, подхванало си за другарче едно момиче, случайно озовало се в Ада могат да преобърнат целия този Ад наопаки, че чак огньовете да заледят с бъркотиите, в които се въвличат...Положението изглежда безнадеждно и Адът определено трябва да бъде спасен, но дали от най-не-злото дявдолче и момиченце на неподходящото място ('щото, нали, то и Луцифер се оказва не най-големия злодей на "оня свят" - има друг)...
"Вещерът" се възражда. Такава радост беше, когато разбрах, а щом и видях великолепната корица...Вещерът пак е тук с  нова визия и старата страст се пробужда отново. Това не е обикновено фентъзи все пак, Вещерът е герой на едно мрачно и зловещо време, а неговата единствена цел е да унищожава чудовищата, да се бори с отмъстителни елфи и магьосница, която играе много голяма роля за цялата емоция, която владее Гералт, въпреки битката с магьосницата да беше тежка. 

"Библиотеката на Въглен връх" от Издателство "Deja Book" е една чудотворна книга. Библиотеки и книжарници, библиотекари и книжари - все книжни светове, които обожавам. Затова и Въглен връх също. Честно обаче не мога да преценя сама точно какъв жанр е книгата, защото тя събира в себе си разнообразие от под-жанрове, фентъзи  и фантастика, хумор и ужас, а авторът така добре си е поиграл със собствените си герои, че е изградил един свят, в който читателят може да бъде погълнат...и няма да излезе нормален от него.

Нещо романтично от Издателство "Слънце" е "Книжарница на колела". Както споменах и по-горе, щом в книгата става дума за книжарници или библиотеки - обожавам я! Книгата е едно романтично ново начало, една история за любовта към книгите и преследването на мечтите съвсем импулсивно и вироглаво, но по такъв начин, че да бъдеш щастлив. На фона на всички тези фентъзи и фантастики, които препоръчвам, тази "Книжарница на колела" е едно мило бисерче, което не бива да бъде пропускано.


"Призраци в моята глава" от Издателство "Еднорог" е книга, която първоначално ми привлече вниманието с наградата си "Брам Стокър" за 2015 година, а и след като прочетох няколко коментара, един от които на самия Стивън Кинг, че книгата е смразяваща...не можеш да я пропусна. И с право. Сюжетът е така оформен, че отговорите започват да изплуват години след основата на самото действие, истините се разобличават по зловещ начин и лудостта, обладаваща някога един дом, сполетян от трагедия, може отново да обземе останалите членове на това семейство. Тогава реалността, запечатана чрез едно риалити шоу и реалността на спомените се сблъскват.

Знаете коя е Елена Павлова, нали? Нали? Е, няма как да не знаете. Елена е преводач на някои от гореспоменатите книги (и главната виновница в инициативата за издаването на други). Имах удоволствието да се запозная с нея това лято в Созопол и да се сдобия с книгата й "Две луни", с логото на Издателство "Изток-Запад". Сборник с разкази, които обхващат всички жарове - фентъзи, фантастика, хорър, - с които Елена Павлова е във вихъра си и доказва абсолютно колко страхотна писателка е. Срещите на читателите с елфите, магьосниците и драконите, с майстори на мечове и леко подпийващи вампири, с динозаври и роботи дори ще останат незабравими.

Изключително много се радвам, че Издателство "Монт" издават все повече и повече български автори и то хора, които имам честа да познавам, да познавам и творчеството им напълно. "Брод през световете" е последния сборник на Валентин Попов (за други негови книги може да откриете ревюта в съдържанието на блога). Приятно изненадана бях как с още по-голяма лекота започва да пише Вамл, да изглажда все повече и повече разказите си, та направо да ги превръща в магичести, фентъзийни и фантастични приказки. В разказите има чувства и емозии, и сякаш самия автор е разкривал частица от себе си във всяка следваща страница.


Специално запазих точно тези три книги за накрая, писани от мои познати, приятели, които уважавам и макар да не съм сигурна дали тази последна книга от препоръките ми ще може да бъде намерена на Панаира на книгата в НДК, то може да бъде поръчана директно от автора - Делиян Маринов. Книгата "Последните българи" е под логото на "Gaiana" и за всеобща изненада не е роман (имам ревюта на другите романи от Дел) и не е фентъзи, ами сборник с разкази в реалистичен стил. Има нещо романтично в книгата като цяло, но болезнено романтично, тъжно, скръбно. Болката, която струи от разказите напомня на читателя за българите, кара читателя да се замисли кои...наистина кои са последните българи. Всеки един неприятен момент е част от нашето ежедневие, но ние просто си затваряме очите...и пропускаме толкова важни неща...за последните българи.
Тази книга е една от най-големите ми препоръки за тази Коледа.



[*39-гродусови причини ;( ]

Коментари

  1. Много благодаря за включването на "Брод през световете" в твоя колаж. Изключителна чест и ... (няма да крия) удоволствие е за мен, че книгата ми ти е направила впечатление!
    Още веднъж - огромно БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Пришълецът от Палеогена в Пернк {BlogMas - Ден 11}