С книга през лятото: Предложения и препоръки [books travel]

 Лятото отдавна вече е прекрачило прага, летните отпуски започнаха, пътешествията също. Но нито една отпуска и пътешествие не са същите без хубава книга в чантата и точно затова последните няколко дни обстойно прегледах библиотеката си и книгите, които още не съм прочела, но си чакат тихичко реда. Подбрах общо тринайсет заглавия (дванайсет и една поредица), които сметнах за идеалната компания и помощник в пълното удовлетворение от лятната почивка, и именно тях ще ви препоръчам.
Книгите са подбрани така, че за всеки да има по нещо.


Поредицата за детектива-скелет Скълдъгъри Плезънт задължително ще присъства от тук насетне във всяко мое предложение за книги - динамика, тръпчив хумор и смях, драма и мистерия.
Ревюта на първите три книги: Книга първа - "Скълдъгъри   Плезънт"
Книга втора - "Скълдъгъри Плезънт: Да играеш с огъня" 

 "Петата купа" е книгата, която си пазя вече месеци наред именно за тази своя отпуска. Вече търпението ми е отвъд всякакви граници да я започна.
В една мъглива априлска нощ на 1893 г. бъдещият американски класик Хенри Джеймс стои на брега на Сена и се готви да сложи край на живота си. Внезапно от сенките изплува познат силует – Шерлок Холмс, за когото слуховете (преувеличени, несъмнено) твърдят, че е загинал във водопада Райхенбах в борба със злодея професор Мориарти. Холмс не само спасява живота на Джеймс, но и го подмамва да замине с него за САЩ, за да разследват заедно прочутото самоубийство на Клоувър Адамс.

 Изключителен почитател на книги за книжарници съм. Те са магически по един уникален начин.

В „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” лавиците, отрупани с книги, стигат високо, чак до тавана. Там, където се стига само със стълба, се спотайват мистериозни заглавия, изписани с причудлив шифър, за които информация няма дори и в интернет. Те не се продават, а се заемат за четене от посветени в голяма тайна членове на древно общество. И така е било от векове.
Всичко се променя, когато в книжарницата започва работа Клей Джанън. Изпълнен с любопитство към тези недостъпни книги и идващите винаги нощем за тях читатели, той прибягва до помощта на модерните технологии...
 
Наистина много обичам книгите за книжарници, а тази ми прозвуча изключителна още първия път, когато чух заглавието й, още преди да видя корицата й и да разбера, че наистина става дума за...книжарница на колела.
Това е книга за любовта към книгите. Книга за смелостта да преследваме мечтите си...

След като любимата й библиотека в Бирмингам затваря врати, Нина е отчаяна. Липсват й срещите и разговорите с читателите, радостта от това, да препоръчаш на всеки точната книга. Тя винаги е мечтала за собствена книжарница и въпре­ки трудностите успява да се сдобие с малка каравана. Импулсивното й решение за ново начало в живота я отвежда в тучната зеленина на Шотландия.
Обикаляйки със своята книжарница на колела из изпълнените със светлина и приказна природа малки градчета, Нина се среща с усмихнати хора, които живеят по свой собствен начин далеч от суетата и суматохата на големия град.
 Какво е лятото без малко хорър. Първият сборник, излязъл под печата на първият хорър клуб в България - "Лазарус".

Пред Вас е фатално-добрият №13 от Колекция “Дракус”.
Имаме удоволствието да Ви представим сборник разкази от авторите на Horror Writers Club “LAZARUS”, които са се заели да докажат пред читателската публика, че този вид литература съществува в България и то на ниво, което не е за изпускане.
Клубът носи името LAZARUS в чест на трагично загиналия в края на миналата година талантлив български писател и преводач на Стивън Кинг и Лъвкрафт - Адриан Лазаровски.
Художник на корицата е Петър Станимиров.
В тези страници са стаени седемнадесет писъка и дебнат ще посмеете ли да не се разпищите при срещата с тях...
Заключете вратите, залостете прозорците... но не очаквайте това да помогне.
Приятно четене!
 Имам подозренията, че тази книга ще ме умори от смях. Все пак говорим за Упи Голдбърг.
Едно леко, разтоварващо лятно четиво.

Предизвикателна, невероятно атрактивна, носителка на наградите „Еми“, „Грами“, „Оскар“, магнетична, многостранна личност, актриса, певица, композиторка, авторка на бестселъри – това е Упи Голдбърг.

Сега Упи се е заела да развенчае всички онези писания за любовта, насаждащи фалшиви очаквания с отживелите си съвети за интимния живот.

Тя споделя откровено мнението си защо бракът не е за всеки, защо уединението носи удовлетворение и защо животът, който ви се иска да имате, не е животът, който другите очакват да изградите. Защо най-същественото е да си изясните кои сте и какво ви прави щастливи. Мъдри, закачливи и провокативни, посланията на Упи докосват милиони хора по света.

Преди ден пуснах ревюто си за тази книга, заслужаваща си да бъде придружител в пътуването (особено ако е до Москва или Петербург) - Съвестта винаги е някъде там, вътре в нас - Йоана Вълчева и "Съвест"(ревю).
 В един престъпен свят, където не можеш да разчиташ на никого, няма място за разкаяние. Но една закъсняла съвест се пробужда и подтиква Катя Суворова да загърби работата си на снайперист. За шефа й обаче не съществува отказ и той изпраща по петите й най-добрия си наемник.
В миг на смъртна опасност последният човек, от когото очаква помощ, й подава ръка и двамата се впускат в бягство, пълно с опасности. Преследвани от разгневен мафиот и криещи се от полицията, те ще се опитат да намерят изход с цената на всичко.
Заинтригуващ роман, представящ престъпността от различна гледна точка. Героите в него разказват за обстоятелствата, които ги превръщат от обикновени хора в убийци. И вече нищо не е същото…

По принцип книги, свързващи се по някакъв начин със самолетни катастрофи никога не са ми привличали вниманието, а точно обратното. Но в "Тримата" има нещо, някаква магнетична сила, която още щом прочетох атонацията и няколко ревюта, пожелах да я прочета на всяка цена.

„Тримата е наистина прекрасно четиво, комбинация от Майкъл Крайтън и Шърли Джаксън. Трудно е да я оставиш и е изключително интересна.“
- Стивън Кинг

Черният Четвъртък. Денят, който никога няма да бъде забравен. Денят, в който четири пътнически самолета се разбиват в почти едновременно в четири различни точки на света. Има само четирима оцелели. Трима от тях са деца, които се измъкват от катастрофата наглед невредими. Но не и непроменени.
А четвъртия е Памела Мей Доналд, която оцелява само колкото да запише гласово съобщение на телефона си.
Съобщение, което ще промени света.
Съобщението е предупреждение.
 Говорим си за пътувания във времето, за паралелни вселени, за...Общо взето, обожавам тези сюжети, никога, никога не би ми омръзнала тази идея и определено никога не бих намерила нещо безинтересно в нея.

Хари Август е на смъртното си легло. За единайсети път. Той чака да умре, както обикновено, в обятията на топлия морфинов унес, за да се прероди и да започне живота си отново.

Независимо какво се случва и какви решения взема, Хари винаги се озовава точно там, откъдето е започнал: дете, родено в началото на XX век, което пази спомените от всичките си предишни животи.

Но не и този път. Този път нещо е различно.

„Едва не ви изпуснах, д-р Август.“ Малко момиче се появява до болничното му легло. „Светът свършва и ние не можем да предотвратим края му. Сега всичко е във вашите ръце.“
 Тази книга ми е подарък от един много важен мой приятел, едно другарче, намиращо се на другия край на Европа, което ме изненада с онлайн поръчка до моя адрес. 
Това е и другата книга, която си пазя вече дълго именно за това лято.
И отново става дума за нови и нови животи на един  и същи човек. 

Какво би станало, ако имахте възможност да живеете живота си отново и отново, докато най-сетне стане така, както го искате?

През 1910 година по време на снежна буря в Англия едно бебе се ражда и умира, преди да е поело първия си дъх.

През 1910 година по време на снежна буря в Англия същото бебесе ражда и живее, за да разкаже своята история.

Урсула се ражда и умира още много пъти – на пет години се удавя; на дванайсет загива при падане от прозореца; и за пореден път издъхва на двайсет, когато в едно мюнхенско кафене стреля по Адолф Хитлер и така променя историята на света...

 Лято е! Даже Бредбъри го казва. 

В този сборник читателите ще срещнат галерия от герои, които сякаш оживяват под неподражаемото перо на вълшебника Бредбъри. Сред тях са две възрастни сестри, чиято любовна отвара води до неочакван резултат; самотна учителка, която открива любовта сред нощните улици на Грийн Таун; десетгодишно момиче, което буквално изравя набелязаната жертва на ужасно престъпление, и един застаряващ мъж, който преоткрива миналото си с помощта на самун ръжен хляб.



И нещичко за най-малките, няма как да ги пропусна и тях - все с деца работя. "Зоотрополис" е книжният вариант на така нашумялата анимация Zpptopia - детективско приключение на първото зайче-полицай и един лисугер-престъпник, който се справя с полицейската работа по-добре от професионалистите.






"Приказни песни" е антологията, която чета в момента и се надявам точно след седмица вече да си има и ревю. Изключително съм впечатлена не толкова от разказите на Мартин, колкото от неговите биографични истории, които той споделя и в които обширно разказва за себе си и живота си, за това от къде е тръгнал и през какви шантави пътища е минал.

„Приказни песни“ е антология, която предлага и по-ранни, и по-късни произведения на Мартин, включително разкази и повести, печелили награди като „Хюго“, „Небюла“ и „Брам Стокър“, допълнени от увлекателни коментари на прочутия писател. Тя проследява пътя, който Мартин изминава от начинаещ автор на комикси до върховете в класациите на бестселърите. И показва, че независимо дали пише за върколаци и магьосници, за супергерои или космически приключения, Мартин демонстрира еднакво богат и многообразен талант.

Е, приятна книжна отпуска и си отделете по един куфар за книги, все пак и те имат нужда от специално място по време на пътешествието. 
Точно след седмица ще се постарая и тези, които задължително ще взема с мен да си имат свое място.





Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Littera MeiBook House за символите на Feng Shui