The final of the 2014 Quidditch World Cup between Bulgaria and Brazil has begun!

В една измислена игра и в едни измислен свят, но вълнуващ толкова много хора по целия...всъщност съвсем реален свят. Това кара човек да се замисли кое ли е реалност и кое не е, но може би особено значение няма, така че. Дж. К. Роулинг създаде един такъв свят със своите романи за ученика-магьосник Хари Потър, неговите приятели и обкръжение и техните приключения, че е съвсем нормално и в реда на нещата вече и това да е самата реалност.


Welcome to Pottermore!

Обаче май тази година на Световните първенства на Бразилия не им върви никак...


Важното обаче е, че България е признат шампион в това първенство...По куидич, да, но все пак нали също е вид спорт. С летящи метли и подивяло златно топче с криле, така да се каже (Снича) в компанията на още три големи топки, които могат да ти отнесат главата по някое време.



Но всъщност идеята на всичко това, което пиша сега не е просто Световната купа по куидич, за която действително замисълът е особено дълбок, имайки предвид, че Роулинг съставя книга, обхващаща историята на играта куидич и това е една част от историята. 
Хари Потър, Хърмаяни, Рон Уизли...всъщност всички Уизли, или почти (даже и едно име, което някак си ми стана любимо изведнъж - Викторие, не знам дали правилно го превеждам), образно казано, на едно място, задено с Хюго и Роуз - децата на Хърмаяни и Рон. 
Историята е представена като интервю, но е доста забавна и вълнуваща. Все пак спортните коментатори имат тази сила, а авторката, създателката на Хари Потър има безкрайни умения да влиза във всяка роля. И по този повод тази история ми допадна. 
Имаме си Виктор Крум, имаме си Драганов и Вълчанов - двама защитници, които ми се струват доста странни образи, но поне Вълчанов мога да го разбера, пославянчено име си е...Василева също. Стоянка Грозда ме озадачава. Но добре си е, Дж.К. Роулинг се е постарала и го е представила подобаващо, превръщайки българския отбор в шампиони. С доволните и недоволните естествено, но важното е, че има за всички. И тук ще вмъкна, че Уизли са облечени в зелено - цветът на бразилския отбор, само Хърмаяни е неутрална, но може би заради позицията й в Министерството...Или заради Виктор Крум. А мтого ме забавлява онова наричателно за Чарли Уизли - "Неомъженият" (но това е заради животните).
И образът на самия Хари също е интригуващ, поражда загадки и въпроси, както и отношенията на Хърмаяни с Рон, на самия Хари с Джини, децата покрай тях...О, бога ми, някой да се заеме  и да го преведе на роден език. :D Аз си го скалъпих, четейки и превеждайки малко по малко, по смисъл ,по разбиране и с речниче под ръка за всеки случй, обаче друго си е да се чете...както всичко останало. ;)

Благодарности за Роулинг и поздравления!




А коментарите в Twitter са доста интересни и забавни.


Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Якудза - Японската мафия

За Любовта... / есе /

Пришълецът от Палеогена в Пернк {BlogMas - Ден 11}