Нов семестър с Баба Марта на прага ~ плюс- минус някои нови от тук и от там...

Баба Марта
- митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец "март". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.
С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март - деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Та... Честита Баба Марта, разбира се и Честит Трети Март, национален празник на България.
Именно на тази дада през 1878 година е Освобождението на България от турско робство под условията на подписаният тогава Сан Стефанския мирен договор.

И след като изредих основното за началото на месеца, е редно да спомена и началото на новият семестър. : )
Почна се... това е, сега ще помръзнем малко повечко в университет без парно, ще се посмее доволно повечко в кафенето на третия етаж с колеги, ще обикаляме заснежените или пък мокри улици на Благоевград и след месец вече трябва да почва да става по- топло. Обаче много зле се изказвам, мхм- мхм... Ужас! Обаче май не ми се пише особено много рецензия за този нов четвърти семестър. Нищо необикновено или кой знае колко забавно. Една простичка новина, колкото да го отбележа... Редно е обаче да кажа още нещо, тъй като съм се разписала сега- Началото на проект: Редактор, под чието официално обявяване ще се наложи да се захвана изключително сериозно със самата задача- масово редактиране на всички мои литературни произведения. Голяма мъка ще е, но само се моля да не реша да редактирам някое в основа на текстовото съдържание, единственото което трябва да направя е да коригирам правописните, пунктоационни граматически грешки. Уместно е да спомена, също... мда, че на всичко, което публикувам тук, е наложено авторско право, и както е на всякъде, така и в този случай, ще бъде много грозно, ако открия свое творение не където трябва без мое знание или разрешение.
Ще въведа и нещо ново, но още обмислям варианта- отделна секцийка някъде из блога с линкове за споделено теглене на файлове, музика, документи или нещо съвсем друго, за улеснение поне на мен : )
Приятна вечер, отивам да си гледам вампирското сериалче :Д

Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

За Любовта... / есе /

Якудза - Японската мафия

Цитати от...Цитати за... (Васил Левски)